Община Генерал Тошево няма да получи копютърна техника
Община Генерал Тошево няма да получи копютърна техника / netinfo

57 общини в България няма да получат засега компютърна и офис техника от държавата. Това информират от Министерството на държавната администрация и административната реформа. Причината е, че по данни на Прокуратурата там продължава да се администрира незаконно регулаторен режим за стационарен търговски обект.

Сред ощетените е и добруджанската община Генерал Тошево.

Инициативата на МДААР започна през 2008 година. Целта е всяко кметство и общински съвет да разполага с компютър и периферна техника. Нови 1 959 настолни компютъра и 2 542 мултифункционални устройства (комбинирани копирна машина, факс, скенер, принтер) ще бъдат предоставени от министерството през 2009 година.

57-те общини могат да получат обещаната им техника веднага след премахването на незаконно въведения режим. 38 от тях са го направили от септември 2008 година досега. Независимо от формулировката му - „разрешение за упражняване на търговска дейност”, „регистрация за упражняване на търговска дейност”, „уведомление за упражняване на търговска дейност” и др., той не е регламентиран в закон и не е предвидена и законова делегация на общинските съвети да уреждат с подзаконов акт параметрите на посочената търговска дейност, уточняват от МДААР.