Община Балчик с висок кредитен рейтинг
Община Балчик с висок кредитен рейтинг / Дарик Добрич

На община Балчик бе присъден дългосрочен кредитен рейтинг bgA2 от „Агенция за кредитни рейтинги и анализи". По стабилно развитие Белият град се нарежда в челото на 21-степенната скала на агенцията, съобщиха от кметството. Оценката в краткосрочен план е възможно най-високата - bgP-1. Краткосрочният кредитен рейтинг на общината е с оценка за много добра способност да изплаща краткосрочните си задължения напълно и навреме. Много малко са юридическите лица в България с толкова висок рейтинг, коментира Силвия Аргирова - мениджър в Агенцията.

Според анализаторите основните положителни фактори, влияещи върху рейтинга, са добрата реализация на собствените приходи, наличието на краен баланс със знак плюс. Други позитивни фактори са спечелените алтернативни приходоизточници по различни донорски програми за капиталови вложения.

Анализаторите оценяват бизнес климата в община Балчик като положителен, базирайки се на дългосрочните цели, насочени към развитие на икономиката на местно равнище и подобряване на жизнения стандарт на населението. Общината е привлекателно място за живеене -  в последните години икономическото развитие на община Балчик е доста интензивно, независимо от протичащите паралелно процеси на преструктуриране на икономиката, посочват специалистите от рейтинговото дружество. Експертите откриват и потенциал за привличане на външни инвестиции, тъй като на територията има защитени местности, природни паркове и други забележителности, които са предпоставка за развитие на туризма.

Основни отрицателни фактори, влияещи върху рейтинга, са наличието на конкурентна среда в сферата на туризма, идваща от Варна, Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден и други. Друг негативен фактор е нуждата от повече разходи в развитие на инфраструктурата, както и наличие на оперативен дефицит в бюджета. Изпълнението на бюджета преди финансиране на дефицита е обичайно за българските общини след 2007-ма, посочват още специалистите. Като фактор с положително влияние върху рейтинга се оценява високият размер на остатъка от предходни години. Като добро се отчита изпълнението на приходите, въпреки недостатъчните постъпления от някои собствени източници. Като цяло инвестиционният баланс на общината е положителен. От рейтинговата агенция съветват да се предприемат мерки за по-добро прогнозиране на капиталовите разходи, с цел недопускане на генериране на дефицит.