Областният връща две решения на ОС Генерал Тошево
Областният връща две решения на ОС Генерал Тошево / Дарик Добрич, архив

Областният управител Желязко Желязков връща за ново обсъждане две решения от заседание на Общински съвет - Генерал Тошево, проведено на 14 декември 2012 г. Те касаят изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци, такси и цени на услуги.

Едното внася промени в цените при издаване на данъчна оценка на недвижими имоти; удостоверение по декларирани данни; служебна бележка за МПС; заверено копие от данъчна декларация по ЗМДТ и справка за липса на задължение към местния бюджет.
Областният намира това решение за незаконосъобразно, тъй като предложението не е било публикувано на сайта на общината за публично обсъждане в уредения от закона срок - най-малко 14 дни. При извършената справка е установено, че проектът за изменение е публикуван след сесията - в законоустановения срок за осъществяване на
административен контрол от страна на Областния управител.

Другата промяна, приета от ОС Генерал Тошево в същата Наредба определя отпадането на таксата от 1.00 лева за издаване на УП-2 и Обр.30. Освен, че не е спазен срока за публично обсъждане, при тази промяна, областният счита, че "приетите изменения не отговарят на разпоредбите, визирани в чл. 28. ал. 1 и ал. 2 от Закона за нормативните актове, съгласно които проектът за нормативен акт, заедно с мотивите, съответно докладът към него се внася за обсъждане и приемане от компетентния орган, като мотивите следва да съдържат: причините за приемане изменението и допълнението на наредбата, целите на изменението и допълнението, финансовите средства необходими за обезпечаване, очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на ЕС."