Нареждат Добрич на 10 място сред 27-те областни центрове
Нареждат Добрич на 10 място сред 27-те областни центрове / Дарик Добрич, архив

Община Добрич е на десето място в общата класация на 27-те общини с областни центрове, показва изследване на Гражданско движение ДНЕС, направено съвместно с изследователска агенция ЕСТАТ. Проучването е проведено през септември тази година и има за цел да оцени развитието на общините и работата на местната администрация и кметската институция през последните четири години. Добрич разделя 10-ото място с община Варна.

Изследването включва 7 области на оценка. Община Добрич заема девето място по ефективност на предоставяните административни услуги. На първо място по този показател е община Ловеч, а на последно - община Перник.

По показател „обжалвани обществени поръчки" Добрич е на тринадесето място. Нямат обжалвани процедури по ЗОП и НВМОП общините Кюстендил, Монтана и Пазарджик. На последно място е община Русе (с най-много обжалвани процедури).

Добрич е на шеста позиция по степен на усвояемост на средствата от ЕС. На първо място е община Ловеч, а на последно - община Търговище. Според изследването на ДНЕС Община Добрич е договорила 12 проекта на обща стойност 18 389 224 лв. От тях са усвоени близо половината - 48% (8 822 600 лв.).

Най-добре се класира Добрич по критерий „качество на работа на местната власт" - общината е на пето място сред 27-те общини. На първо място по този показател е община Бургас, а на последно - община Видин.

Община Добрич заема тринадесето място по критерий „финансова стабилност". На първо място е Столична община, а на последно - община Кюстендил.

Добрич изостава назад в класирането и е на осемнадесето място по показателя „качество на живот". На първо място е община Бургас, а на последно - община Видин. Средната оценка за живота в община Добрич не е висока - 3.45, по шестобалната система от слаб 2 до отличен 6. Най-високо е оценено образованието („добър" 3.85), следвано от условията за отглеждане на деца („добър" 3.80), възможностите за развлечение, спорт и почивка („добър" 3.76), сигурността („добър" 3.53), социалните услуги („среден" 3.33) и здравеопазването („среден" 3.13). Най-ниско са оценени възможностите за изкарване на пари в общината („среден" 2.76).

Най-ниско в Добрич се оценява показателят „Общинска инфраструктура". Кметството е на двадесет и второ място в страната. Средната оценка за общинската инфраструктура в Добрич е 3.63 по шестобалната система. Най-висока е оценката за качеството на комуникациите в общината („добър" 4.16). На следващите места се нареждат енергоснабдяването („добър" 3.86), транспортът („добър" 3.77), пътищата и чистотата („среден" 3.44). Най-ниско в община Добрич са оценени водоснабдяването и канализацията („среден" 3.13).