Нараства тенденцията за глобално краткосрочно висше образование
Нараства тенденцията за глобално краткосрочно висше образование / netinfo

"В световен мащаб тенденцията на глобално краткосрочно висше образование нараства", каза екс-губернаторът на Невада Боб Милър при откриване на международната конференция "Признаване и акредитация на краткосрочните програми за висше образование в Европа и САЩ", организирана от Висше училище Международен Колеж в Златни пясъци. Във форума участват над 50 представители на туристическия бизнес, експерти  по въпросите на българското висше образование, професори и доценти от българските университети, заедно с партньори от Холандия, Белгия, САЩ, Румъния, Франция, Португалия, Русия, Казахстан, Великобритания.

Боб Милър е председател на Международния борд на директорите на висшето училище в Добрич и посещава България вече над 20 пъти. Той даде висока оценка на ВУМК и прогнозира скорошно признаване и преносимост на оценки на студентите, отговарящо на академичното им ниво и на изискванията на трудовия пазар. Това е и социална роля за повече студенти от по-широки слоеве на населението на света, отбеляза Боб Милър.

"Промените в света налагат промени във висшето образование", заяви доц.д-р Тодор Радев, ректор на ВУМК. То е станало по-масово, достъпно и диференцирано. Динамиката на живота изисква гъвкавост и по-краткосрочно обучение. При 4200 висши училища в САЩ, над половината вече са неуниверситетски институции. Подобно е положението в Холандия, Германия, Австрия.