Къщата се намира до двете езера в зоопарка
Къщата се намира до двете езера в зоопарка / Валентина Добринчева
Добре дошли са обаче още помагачи, казват строителите
Има голям напредък в изграждането на екокъщата за водоплаващите птици в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Уникалният експеримент на сдружение „ДоброЖънци“ стартира в началото на лятото, след като бе одобрен проект за паянтова постройка от кирпич. Първоначално бе направена конструкция от дървени греди и бетонови блокчета втора употреба. Вече върви нанасянето на стените от кирпич. След консултация със специалист е избран метод за постепенно наслагване на пластове от сместа, която се състои от пръст, пясък, слама и вода. Кирпичът се бърка с крака от доброволците и се нарежда с ръце и подръчни инструменти за заглаждане. Вече се полага и покривът на къщичката. Ще се пробват и други методи за стените, може и с тухли от кал, ще се внедрят прозорчета от бутилки и буркани.

слагането на кирпич
Валентина Добринчева

 
Графикът за строежа е два пъти седмично – след 16.00 часа всяка сряда и неделя. Задружна бригада от добричлии - мъже, жени и много деца се явява в зоопарка всеки от тези дни и помага за бъркането на кирпича, издигането на конструкцията, поставянето на греди, плоскости, забиване на пирони и всичко друго необходимо. Организаторите казват, че винаги има нужда от повече помагачи, защото се полага тежък физически труд и болшинството ентусиасти не са свикнали. Особено полезни са хора с опит в приготвянето на кирпич или цимент и участвалите в строителни работи.

ДоброЖънци в действие
netinfo

 
Идеята за създаване на екокъщичка за водоплаващите птици в зоопарка е първата дейност на сдружение „Доброжънци“. Оттам подчертават, че всичко в строителството й е един социален и технологичен експеримент. Важно е хората да си припомнят тези стари методи на строителство и да ги проучат. Амбицията е постройката да е готова наесен, а голямата цел на „Доброжънци“ е да се изгради екоселище, където да има подобни къщи, но вече за хора, изградени много по-прецизно, разказа арх. Красимир Пампоров.