На Сирни Заговезни искаме и даваме прошка
На Сирни Заговезни искаме и даваме прошка / Дарик Добрич - архив

 

Днес отбелязваме Сирни Заговезни, известен още като Прошка. Празникът се чества в навечерието преди Великия пост, като се счита, че днес православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. По традиция Сирни Заговезни не е на постоянна дата. Той се отбелязва винаги в неделя, точно седем седмици преди Великден.

На днешния ден, според народните обичаи, се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Днес се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

Традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил. Желателно е всеки, поискал прошка, също така и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

На Сирни заговезни в храмовете в страната християните се събират за вечерна служба, след която взаимно се опрощават, посочват от Светия Синод на Българската православна църква.

Софийското духовенство, начело с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще се събере по традиция в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя", където от 18 ч. ще бъде отслужена Вечерня.

Около час по-късно ще започне взаимното опрощаване. След като поискат прошка от Бога, духовниците и миряните взаимно ще си подадат ръце с думите „Простено. Прости!"

По традиция пръв предстоятелят на Църквата ще поиска прошка от своето паство, а след него и останалите духовници.