Милица Мирчева посети родния си Добрич след завръщането от Олимпиадата
Милица Мирчева посети родния си Добрич след завръщането от Олимпиадата / Дарик Добрич
Милица Мирчева посети родния си Добрич след завръщането от Олимпиадата
89117
Милица Мирчева посети родния си Добрич след завръщането от Олимпиадата
  • Милица Мирчева посети родния си Добрич след завръщането от Олимпиадата

Спортистката Милица Мирчева е в родния си Добрич след завръщането си от Олимпиадата в Рио де Жанейро, където се включи в маратона на дистанция 42 км, като финишира 108-а. Това е третият й маратон. Тя сподели, че в Бразилия се е чувствала добре, защото е усещала подкрепа от хората. Дистанцията е тежка, на 25-ия километър човек започва да се замисля дали да продължи, след 30-ия става още по-тежко, настъпват промени в организма, може да повърнеш, разказа спортистката. Проблем при бягането й било и горещото време, а от осем предвидени напитки е получила само три. Въпреки това не съм мислила да се отказвам, заяви Мирчева, защото съм първата българка на маратон на Олимпиада, за мен беше важно да финиширам, независимо коя поред. Тя призна, че напрежението е най-голямо именно на този най-висок спортен форум в света. Всеки маратон обаче подобрява волята, амбицията, дава изключителен опит, сподели още бегачката.

Тя бе гост на кмета на Добрич Йордан Йорданов и отбеляза, че въпреки че се състезава за Мездра никога не забравя родния си град и се връща често, като понякога тича в парка. Йорданов я поздрави за успеха и прогнозира, че след като на 22 години Милица има такива участия и изяви, след време целият град ще говори за големите й успехи. Той заяви, че ще подкрепя нейните амбиции за развитие и обеща Община Добрич ще застава зад своите таланти, но подчерта, че в тази посока следва да се променя адекватно и националната политика, така че да се осигуряват нашите надежди тук, а не да ги гоним в чужбина.

Попитан дали в Добрич може да се организира маратон, Йорданов каза, че може да се подадат такива заявки в Министерството на спорта. Милица Мирчева го посъветва да заложи на по-къси дистанции в бягането - 5, 10 или и 15 км, за да може да се включат повече родни спортисти и да се постигне масовост, тъй като в България много професионални маратонци няма.

Спортистката сподели, че засега ще се състезава за Мездра, където е най-вече заради треньора, който е най-добрият в страната за дълги бягания. Отборът има добри представяния и получава стабилно финансиране. При достатъчно средства, членовете му имат уверението на ръководството, че могат, ако решат, да спортуват и в други клубове. На Милица й предстои участие в Европейско състезание по крос кънтри за девойки до 23 години през декември в Италия. (чуйте още от нея в аудиото)