Маратон на четенето организират в библиотеката
Маратон на четенето организират в библиотеката / Дарик Добрич - архив

На 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, Регионална библиотека „Дора Габе” организира традиционен маратон на четенето. В проявата ще се включат с четене на текстове от любими произведения деца от детските градини, ученици, представители на местната власт, писателски сдружения, културни институти, читатели на библиотеката, граждани. На днешния ден библиотеката ще стартира дарителска кампания под наслов „Аз съм ДАРИТЕЛ НА КНИГА”.

Старт на маратона ще бъде даден в 9.30 часа в библиотеката. Кметът на  Добрич Детелина Николова ще се включи в маратона в 13.00 часа с четене на любим текст. В празника на книгата и четенето ще се включат с драматизации по популярни детски приказки деца от ЦДГ №9 и ученици от ОУ „Хр. Смирненски”.

Две изложби съпътстват празничния ден - изложба на библиотечни документи „За книгите и четенето, за авторите, авторското право и библиотеките”. Тя е експонирана в централното фоайе на библиотеката. Втората изложба е на детски рисунки и е под наслов „Моята Мона Лиза” - на ученици от ЧПГ „Леонардо да Винчи”. Поводът за експозицията е 5 години от създаването на гимназията и 560 г. от рождението на Леонардо да Винчи. Изложбата ще се открие в 16.00 часа.