Малките и средни земеделски стопани искат повече внимание от държавата
Малките и средни земеделски стопани искат повече внимание от държавата / Дарик Добрич

Малки и средни земеделски производители от област Добрич поискаха повече внимание към тях и повече помощ от държавата за решаване на проблемите им. Това стана на среща, организирана от  Общия земеделски професионален съюз – област Добрич. На нея присъстваха членовете на Постоянната комисия по земеделие в парламента Румен Йончев и Живко Мартинов, както и зам.-председателят на НС Явор Хайтов.

Необходима е нова концепция за развитие на българското земеделие, с която да бъдат толерирани дребните и средни земеделци. Иначе „латифундиите” ще погълнат малките стопани, заяви националният председател на съюза Велико Златанов. Местният председател Тодор Моралийски допълни, че малкият и среден селскостопански бизнес се неглижира и попита депутатите какво правят той да съществува.

Румен Йончев подчерта, че европейските програми не са насочени към дребните производители и че там може да се действа само с национална политика и национални средства.

„Дребното и средното земеделие в България и по цял свят има и социални функции, не само бизнес функции. Това не беше разбрано още преди около 15 години, когато започна конструирането на днешните схеми за подпомагане на зем. производители. Още тогава българските власти прекопираха схемите, които се прилагат в Западна Европа, без особено творчество. Никой не осъзна, че нещо трябва да се промени, за да има малко и средно земед елие, за да има социална функция на земеделските производители в селата. А тя се състои в това да се запазят живи селата и препитанието на семействата там. Но тя постепенно изчезва, защото няма грам подпомагане от страна на държавата”, заяви Румен Йончев.

Той допълни, че все пак в новата Програма за развитие на селските райони има такъв акцент, но ще трябва много време, за да наваксаме това, което сме загубили до тук. „Основният ключ към запазването на дребния и среден производител е в националната политика, в националното подпомагане, а не в европейските програми”, добави Йончев.

На срещата бе посочено, че малките и средни стопанства не успяват да се организират като асоциации и като представителство на техните интереси. Живко Мартинов посъветва земеделците да излъчват работни групи от по 5-6 човека, които да поставят специфичните проблеми в комисията, за да могат те да бъдат решавани.

На въпрос докога 5% от земеделските производители ще получават 90% от субсидиите, депутатите посочиха, че се вземат бавни, но стабилни мерки за преразпределение на субсидиите със сложения вече таван. Стопаните поискаха още да се ограничи бюрокрацията, както и да се разкрият фермерски пазари за еко и бутикови продукти, които да стигат направо до потребителя. Настоява се още за гаранционен фонд, работещ за малките производители. Поставено бе и искане да отпадне минимумът от 5 декара за оранжерийно производство, за да могат повече производители на родни зеленчуци да получат субсидии.