/ ThinkStock/Getty Images
От 1 до 7 август е Световната седмица на кърменето. В Добрич за поредна година е организирана среща-разговор между настоящи и бъдещи майки (по желание и баби). Тя ще се състои на 2 август от 10.30 ч. в конферентната зала на Регионалната здравна инспекция.

На нея мултимедийна презентация по темата ще изнесе Марияна Драгнева, акушерка - член на  Алианс на българските акушерки и водеща на Училище за бъдещи родители към клуб ”Усмивки” в Добрич. Лекцията има акцент върху подкрепата на кърменето като психо-емоционално изживяване. Настоящи майки ще споделят опит, а бъдещите ще получат отговори на вълнуващите ги въпроси.
 
Планирана е още неформална среща между настоящи и бъдещи майки в ресторант „Летен театър” на 6 август, от 10.30 часа. На нея от РЗИ-Добрич ще раздават здравно-образователни материали.
 
Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни. За първи път е проведена през 1992 година, организира се от WABA (Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето) и се подкрепя от Световна здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации). Основна цел  е популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата.
 
Тази година инициативата е под надслов “Кърменето - основа на живота”. В свят, изпълнен с неравенства, кризи и бедност, кърменето е основата на доброто здраве на бебетата и майките през целия им живот. Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие.

Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специална в  борбата с болестите, на които детето също е изложено. Защитени са в различна степен срещу въздействието на голям брой причинители на инфекциозни заболявания.