Кметът на Балчик: 2016 г. ще е мъртва за общините откъм външни финансирания
Кметът на Балчик: 2016 г. ще е мъртва за общините откъм външни финансирания / Дарик Добрич - архив

Бюджетът на Балчик винаги е бил балансиран. Целта ни през тази година е не толкова да създаваме, колкото да осигурим средства за нормалното съществуване и за поддържането на това, което вече сме направили. Това заяви в студиото на Дарик кметът на Белия град Николай Ангелов. Той прогнозира, че 2016 г. ще бъде мъртва година за външните финансирания, които ще получават общините в България.

„Ние свикнахме в последните години да правим големи инвестиции с помощта на европейските пари. Тази година няма да имаме достъп до големи проекти, не знаем точните правила тъй като още не са излезли наредбите и не знаем точно кои дейности ще бъдат допустими за кандидатстване. Затова сме заложили средства да запазим това, което сме построили и се надявам, че през 2017 г. тези неща, които сме планирали за мандата ще започнат да се случват. В края на 2016 г. ще имаме яснота какво точно ще можем да финансираме с външни източници и за какво трябва да осигурим собствени приходи” – коментира Ангелов. Той подчерта, че Балчик е община с достатъчно собствени приходи, която може да си позволи капиталова инвестиция от порядъка на 2-3 милиона лева на година.

Градоначалникът на Белия град информира още, че единствената програма, която в момента работи е Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България и вероятната  причина според него е, че се управлява от Румъния. Балчик  е можеби единствената българска община, която вече е подписала през 2016 г. договор за финансиране по тази програма, съобщи още Николай Ангелов.  Заедно с община Мангалия ще бъде продължен проектът за старата мелница в Балчик и ще бъде доставено ново оборудване и екипировка за прожекции на 3 Dфилми на фасадата на сградата.

Има готов проект за реконструкция на Дамбата, информира още кметът на Балчик. Още миналата година общината е кандидатствала по Програмата за трансгранично сътрудничество, но резултатите ще бъдат ясни през април или май тази година. Предвижда се промяна на Дамбата и превръщането й в  красива пешеходно – велосипедна алея с кътове за развлечения за малки и големи.

 

Николай Ангелов коментира и ситуацията около културния паметник с национално значение „Храм на богинята Кибела”. На този етап правата за управление на паметника са дадени на частно лице. Община Балчик  обаче не се е отказала от идеята да стопанисва обекта и в момента се водят разговори за изместване на паметника.  В досегашния парцел ще останат само основите. Всичко, което е движимо от Храма на Кибела – статуи, надписи, части от фасадата е реставрирано и се съхранява в Историческия музей. Идеята е да се възстанови храмът  в автентичния му вид, но на друго място и предложението е това да бъде в района на Морска гара, на брега на морето.