Изложбата Чешко стъкло в Двореца гостува в галерия Средец
Изложбата Чешко стъкло в Двореца гостува в галерия Средец / Дарик Добрич, архив

Държавен културен институт „Културен център Двореца” е съорганизатор на гостуването на пътуващата изложба-стъклопластика "Чешко стъкло в Двореца" в столичната галерия „Средец”. От „Двореца” припомнят, че това е е най-голямата изложба на чешко стъкло в Европа, извън пределите на Чехия. Тя е реализирана с подкрепата на Министерство на културата на Република България.

Като домакин за България, ДКИ „КЦ Двореца" - Балчик допринесе в огромна степен българо-чешкото сътрудничество в областта на културата и  изкуствата да бъде материализирано чрез тази първа по рода си пътуваща изложба.

Творчеството и геният на чешките майстори на стъклото са представяни нееднократно на българска земя. Публиката у нас познава още от началото на XX в. качествата и достойнствата на чешкото стъкларство.

С тази изложба Училище по стъкларство и приложни изкуства от Валашске Мезиричи по изключително интересен и своеобразен начин докосва посетителя със своята специфика. Творбите на утвърдените майстори-магистри от училището, както и на такива, чиито имена тепърва ще се налагат, вече гостуваха в Държавния културен институт "Културен Център "Двореца" - гр. Балчик ("Каменна зала" и галерия "Тихото гнездо"),  в Градска художествена галерия - гр. Добрич и в Градска художествена галерия - гр. Севлиево.

 

Показаните произведения на стъкларското изкуство са продукт и на поредицата пленери, които Училище по стъкларство и приложни изкуства проведе в България на територията на Архитектурно-парков комплекс "Двореца".