Искат дарения за ползване на обновените тенис кортове в Добрич
Искат дарения за ползване на обновените тенис кортове в Добрич / Дарик Добрич

Искат се дарения за ползване на четирите тенис корта в спортен комплекс "Простор", които бяха ремонтирани във втория етап на проекта за обновяване на парка в Добрич и към момента би трябвало да се ползват безплатно. От посетители са поискани 8 лева за час престой на терените. За това сигнализираха пред Дарик група младежи, пожелали да тренират на новите игрища.

Те отишли да наемат корт, като очаквали да играят безплатно. На игрищата обаче ги посрещнал служител, който им заръчал да прочетат залепените на вратата към кортовете условия за ползване на игрищата. Наред с друга информация там пишело, че за поддържането на настилките се набират доброволни дарения. На следващия ден младежите спортували 1 час, след което им било заявено, че дължат 8 лева. Те платили сумата без да получат в замяна никакъв документ.

Потърсихме за коментар ресорния зам.-кмет Росица Йорданова, която беше категорична, че обновените по проекта спортни съоръжения се ползват безплатно от жителите на града. Не е редно хората да бъдат призовавани да дават дарения,  коментира тя. "Дарението е доброволен акт и всеки знае, че когато има желание и възможност да направи такова, би могъл да го направи. Плюс това, ако наистина има  дарение, то трябва да е направено в писмена форма с данните и подписите на двете страни. Трябва да има проектодоговор, с който да се запознаят хората и тогава ако желаят в края на тренировките вместо такса да оставят дарение", каза зам.-кметът.

Ремонтираните по европейския проект спортни игрища се посещават безплатно, тъй като община Добрич е декларирала, че за срок от 5 години няма да генерира приходи от ползването на обектите, обясни Йорданова. Общинското ръководство би могло  да въведе такси за ползване в този период, но при условие, че връща реализираната печалба на Управляващия орган. "Към настоящия момент обаче ние сме дали обектите безвъзмездно и хората трябва да знаят, че могат да отиват да спортуват там и не дължат такса за това", каза Йорданова като пое ангажимент да се засили контролът на игрищата, за да не се допускат нарушения.

Тя обясни, че четирите тенис корта са отдадени за 1 година на тенис клуб "Добрич" с безвъзмезден договор за ползване и стопанисване, но това не променя условията за посещението им. Такива договори са сключени за още 7 спортни обекта в комплекс "Простор" -  2 игрища за футбол с изкуствена настилка, баскетболно и волейболно игрище, лекоатлетическа писта, шахматен клуб и зала за вдигане на тежести.

"Спортните клубове са длъжни да направят графици за свободните от тренировки  часови пояси и да ги представят в общинското предприятие „Спортни имоти”, където пък жителите на града могат да заявят желанието си да спортуват на игрищата", посочи зам.-кметът.

Проверка на Дарик показа, че посетителите на кортовете наистина се посрещат с разговор за нуждата от дарения, като се уточнява, че те са доброволни.

Секретарят на тенис клуб "Добрич" Сергей Владов коментира постъпилия в Дарик сигнал с думите:"Всеки зле настроен към мен или към клуба може да подаде такъв сигнал, но това трябва да се докаже. Наистина сме изчислили, че ползването на корта за час ни струва приблизително 8 лева, но хората могат да дадат колкото искат и могат да не дадат нищо".

Клубът се нуждае от дарения, защото статутът му не позволява развитие на стопанска дейност, а за поддържането на кортовете, които са с шамотна настилка, са нужни средства, обясни Владов. По думите му "даренията са напълно доброволни и се събират  в запечатана урна на единия от кортовете, съдържанието на която се осчетоводява периодично от УС на клуба". Той показа урната, която се оказа облепена с тиксо пластмасова кутия.

Владов обясни, че кортовете работят от около месец, но не можа да даде информация колко добричлии са ги ползвали за този период и какви дарения са събрани от тях.

По думите му тенис клуб "Добрич" съществува от 22 години и се издържа основно чрез дарения. По-големите суми постъпвали от хора с добър бизнес, които обичат тениса и играят на игрищата, като с тях се сключвали спонсорски договори. Сега например били нужни средства за купуване на табло за хидрофор, което струвало 470 лева, а без хидрофор кортове не могат да се ползват, обясни Владов.

Той подчерта, че клубът ще изпълнява социална програма по договор с общината. Тя е наречена "Тенисът достъпен за всички деца в Добрич" и предвижда безплатно обучение за деца от 7 до 14 години, което ще се води от лицензирани треньори по тенис в подходящо сформирани групи. Условието за включване е родителите на децата да живеят и работят в град Добрич. Очаква се обучението да стартира до дни и в него да се включат между 200 и 300 деца.