Инспекцията по труда провери фирма Фама
Инспекцията по труда провери фирма Фама / Дарик Добрич
Инспекцията по труда провери фирма "Фама"
46411
Инспекцията по труда провери фирма "Фама"
  • Инспекцията по труда провери фирма "Фама"

Млекопреработващата фирма "Фама" е била проверена от "Инспекция по труда" - Добрич, по сигнал на синдикатите, съобщи директорът на инспекцията Младен Мартинов. Оказало се, че се извършва преназначаване на работници от "Фама" в друг юридически субект - "Мандра Рилци", но на изпитателен срок, след което някои са освободени. "Извършените действия са много сложни, но напълно законосъобразни, по взаимно съгласие - има молби и договори", коментира Мартинов.

Той информира още, че става дума за между 30 и 50 души персонал, както и че в Инспекцията имат уверението на "Фама", че намерението на ръководството не е да се закрие предприятието. Може би ще се откажат от производството на кисело мляко, поради затруднения с регулярното постъпване на суровина, но ще продължат да правят сирене, каза още Мартинов /чуйте подробности в аудиото/.

1 286 проверки е реализирала "Инспекция по труда" - Добрич от началото на годината, съобщи Младен Мартинов. Съставени са 297 акта - по един на 15 нарушения. За останалите открити нередности са давани задължителни за изпълнение предписания.

372 жалби са приели инспекторите до края на месец октомври. 99% от тях са за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения. В последния месец има ръст на недоволните, заплати бавят не само в туризма, а всички сектори на икономическите дейности, коментира Мартинов. 415 833 лева са изплатени през тази година от работодатели със закъснение, благодарение на намесата на "Инспекцията по труда" - Добрич. Наложени са 235 900 лева имуществени санкции или глоби.

191 души са установени от началото на годината да работят без трудов договор. Тези нарушения намаляват в сравнение с 2010-а, когато са открити 240 случая. През летния сезон са издадени 227 разрешителни за работа на непълнолетни, каза още Мартинов.