Голям е интересът към българските сортове пшеница в Турция
Голям е интересът към българските сортове пшеница в Турция / Дарик Добрич

Традиционният открит Ден на пшеницата се проведе днес в Добруджанския земеделски институт. На него присъстваха агробизнесмени от България, Турция и Румъния. Две кръгли годишнини отбелязва тази година ДЗИ – 65 години от създаването на института и 75 години от полагане на основите на земеделската наука в България. През 1941 година в Добрич се създава първата опитна станция и държавен институт, а през 1951 година ДЗИ се установява на мястото на което е сега – край Генерал Тошево.

Тази година ДЗИ представя на зърнопроизводителите 51 сорта зърнено-житни култури, съобщи директорът проф. Иван Киряков. От тях 35 сорта са обикновена зимна пшеница, 4 сорта твърда пшеница, 9 сорта тритикале и 3 сорта ечемик. Някои сортове ще влязат в производство след 1-2 години. На производителите се предлагат за сеитба 15 сорта обикновена зимна пшеница, от които 4 се пускат за първи път на пазара – това са сортовете Божана, Стояна, Косара и Рада. За първи път се предлага и пивоварен ечемик Ахат.

Проф.Киряков за пореден път заяви, че продължава тенденцията в България да се сеят чужди сортове, които дават високи добиви, но нямат нужните за региона качества. Съотношението български към чужди сортове в момента е 45% към 55%.

В Турция има огромен интерес към сортовете на ДЗИ. В южната ни съседка вече са признати за разпространение 3 сорта пшеница - Енола, Аглика и Галатея, като се очаква да бъде одобрен и сорт Драгана. В момента ДЗИ работи с три турски фирми. Миналата година в Турция са експортирани 60 тона базови семена. „В Турция качествените пшеници са на почит и имат добра цена, търговията с трета група пшеници е почти невъзможна”, коментира Киряков.

Това потвърди и агрономът Ахмед  Хасанов, който работи за фирма в турския град Техир. „От 2011 година имаме много добри отношения с ДЗИ. Българските сортове са висококачествени, харесваме много хлебните ви пшеници, те дават добър добив”, заяви Хасанов, недоумявайки защо в България се гледат френски сортове с ниски хлебопекарни качества, въпреки че дават висок добив. Фирмата му се занимава със семепроизводство и има 4000 декара, засети с българска пшеница. Според него  има перспективи нашите сортове да се разпространят доста в Турция.

Тази година за първи път производители от Румъния също са проявили интерес към продукцията на ДЗИ, каза още проф.Киряков.