Георги Марков ще оглави комитет за паметник за Добричката епопея
Георги Марков ще оглави комитет за паметник за Добричката епопея / netinfo

Директорът на Института по история при БАН, член-кореспондент и доктор на историческите науки Георги Марков ще оглави Граждански комитет за издигане на паметник на ген.Иван Колев и героите от Добричката епопея. Ученият е изпратил писмо до кмета на Добрич Детелина Николова, с което дава съгласието си да застане начело на комитета.

Мемолиалът ще бъде посветен на загиналите за освобождението на Добруджа и на отвлечените в Молдова добруджанци през Първата световна война.

„В историята трябва да има макар и закъсняла справедливост, поради което се надявам, че с общи усилия ще изпълним един отдавнашен дълг към паметта на нашите деди”, пише в писмото си Георги Марков.

В кметството има идеи за как да се действа, за да се наберат средства за тази родолюбива инициатива, обяви кметът.

През миналата година Добрич отбеляза 90 години от Добричката епопея. В началото на септември 1916 година  при Добрич българските войници за пръв път в новата история на България са принудени да се сражават срещу руски войски. Добричката епопея е една от най-внушителните победи, които Българската армия постига по време на Първата световна война на Добружанския фронт.