Фестивал на меда стартира за седми път в Добрич
Фестивал на меда стартира за седми път в Добрич / Дарик Добрич - архив

Традиционното изложение на пчелни продукти се открива от 11.00 часа в Добрич. Проявата се организира за седми пореден път под патронажа на Областния управител и ще продължи до 27 ноември. Щандовете са разположени по ул. „Независимост” между бившето кино „Родина” и ресторант „Добруджа”. Целта на Фестивала на меда е да се популяризират всички пчелни продукти и да се даде възможност на пчелари производители да представят продукцията си от цялата страна, без посредничеството на преработватели и търговци. Очаква се освен местни пчелари в Добрич да се представят и производители от Варна и Разград.

Заради лошите атмосферни условия пчеларите отчитат най-слаби добиви на мед от 20 години насам. Това съобщи в Добрич зам.-председателят на Националната асоциация на пчеларите-професионалисти Иван Кожухаров. По думите му тази година са произведени 35% от обичайните средни количества за страната, които са между 40 и 60 килограма от пчелен кошер. В някои райони пчеларите са имали нулеви добиви, а най-високите резултати в страната са около 35 килограма от кошер. За сравнение в добри години пчеларите от Добруджа, където условията за производство на мед са едни от най-добрите, са произвеждали до 140 кг от кошер.

В последните години фестивалите на меда станаха много популярни сред потребителите, отбеляза Иван Кожухаров. Вече има пчелари в България, които посещават такива прояви в цялата страна и за година успяват да продадат на дребно по 7-8 тона мед. Кожухаров подчерта обаче, че в България все още  пчелният мед преобладаващо се изкупува по цени на едро, които са в пъти по-ниски.

Подобни фестивални традиции съществуват в редица европейски държави, като Италия, Словения  и Франция и повечето от големите производители там продават директно продукцията си, коментира още Кожухаров. По думите му това е начинът до потребителите да достигне автентична продукция. Той беше категоричен, че в търговските вериги качествен пчелен мед не може да се открие.