Джо Лин Търнър и OVER THE RAINBOW идват в Каварна
Джо Лин Търнър и OVER THE RAINBOW идват в Каварна / netinfo

Легендарният рокмузикант Джо Лин Търнър, вокалист на култовата група от средата на 70-те години RAINBOW, пристига за безплатен концерт в Каварна на 5-ти септември. Концертът се организира от Жокер Медиа и община Каварна и ще се състои на градския площад.

OVER THE RAINBOW е името на последния проект на Джо Лин Търнър, който стартира през 2008 година и с който ще видим звездата в България. Групата събира предимно бивши музиканти, свирили в един или друг период от съществуването на RAINBOW.

В Каварна заедно с Търнър пристигат още Tony Carey (кийборд), Bobby Rondinelli (ударни) и Greg Smith (бас). До тях на сцената ще стъпи и 45-годишният китарист Юрген Блекмор - син на основателя на RAINBOW Ричи Блекмор. Юрген е дете от първия брак на Ричи с германката Маргит.

С над 30 годишна музикална кариера и повече от 60 записани албума, името на Джо Лин Търнър се свързва най-силно с иконата Ричи Блекмор и участието му в групите RAINBOW и DEEP PURPLE. Търнър е вокал на RAINBOW в периода 1980-1984-та година, когато бандата вече е набрала скорост и е супер успешна в Европа и Япония.

Присъединяването на Търнър към групата допринася за успеха й и в САЩ. Песните им буквално се изстрелват в първите позиции на музикалните класации, а с неговия глас са записани три от най-успешните албуми на RAINBOW - "Difficult Cure", "Straight Between the Eyes" и "Bent Out of Shape". След разпадането на бандата, през 1984 година Joe Lynn Turner записва соло албум  -"Rescue You", издаден от продуцента на Queen. През 1988 година се включва в Ynguie Malmsteen's Rising Force и участва в супер успешния албум Odyssey.

През 1989г напуска, за да работи отново с Ричи Блекмор и да заеме мястото на Йън Гилън в DEEP PURPLE. С тях записва също един албум - "Slaves & Masters", след което се оттегля. През годините Joe Lynn Turner насочва вниманието си върху самостоятелни проекти и работи с различни музиканти. Най-известни от тях са Glenn Hughes, Billy Joel, Cher, Brian Johnson (ACDC), Mick Jones (Foreigner), Michael Bolton и българина Nikolo Kotzev.

OVER THE RAINBOW в момента са на турне в Бразилия, а през юли прекосиха Съединените Щати с вечните си хитове. В началото на годината турнето им премина през Русия и бившите съветски републики, като ще се повтори тази есен, поради огромния интерес.