Държавата отпуска пари за нови центрове за деца с увреждания
Държавата отпуска пари за нови центрове за деца с увреждания / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Проект за три нови центъра за настаняване на деца с увреждания ще разработва община Добрич, съобщи зам.-кметът Камелия Койчева. Такива заведения ще се изграждат в цялата страна според политиката за деинституционализация, която цели премахване на домовете за деца до 2015 г.. Предвижда се държавно финансиране за два типа нови институции - центрове за настаняване от семеен тип, които могат да бъдат само ново строителство и за тях ще се отпускат по 250 000 евро, както и защитени жилища, които могат да бъдат и в ремонтирани помещения, за които са предвидени по 100 000 евро.

За изграждането им общините ще подготвят проекти, които ще представят в Министерството на регионалното развитие. Всички ще спечелят, коментира Койчева, като има два срока за подаването им - до 1 юни и до 1 декември т.г.. Общините ще получат от държавата и консултации за изработването им. Добрич ще се включи в първия срок, надява се зам.-кметът. Новите институции ще трябва да се изградят в следващите две години, след което ще стартират услугите в тях, финансирани от Оперативна програма "Човешки ресурси".

Затрудненията за общините идват от това, коментира още Койчева, че трябва да финансират на първи етап проектирането на центровете и жилищата, като средствата ще бъдат по-късно възстановени от държавата, както и от съобразяването с редица изисквания за терените за тях, които трябва да са близо до учебни и лечебни заведения. Тя поясни, че ако общините имат съществени затруднения с избора на места за изграждане на новите центрове, Министерството на регионалното развитие е склонно да направи мерките от задължителни препоръчителни.

Добрич вече има три центъра за настаняване от семеен тип, припомни Койчева, но те не са за деца с увреждания.