Два пъти повече са пожарите тази година
Два пъти повече са пожарите тази година / Дарик Добрич

1060 пожара са пламнали в Добричка област през тази година, съобщи в ефира на Дарик началникът на служба "Пожарна безопасност и спасяване на населението" комисар Димчо Симеонов. Нарастването е значително спрямо миналата година, когато те са били общо 632. 596 от палежите са в сухи треви и отпадъци (срещу 240 за 2010-а), 172 пожара са причинили материални щети.

Седмицата на пожарна безопасност (12-18 септември) се провежда в сложна обстановка, каза още Симеонов - с високи дневни температури и засушаване, в период на прибиране на пожароопасни култури. Той коментира, че пламналите сухи треви не са засегнали жилищни квартали, населени места или горски насаждения, поради дружните усилия на служителите на пожарните служби, населението, собственици на фирми, арендатори, земеделски стопани и кооперации.

Дарения получават и в службите "Пожарна безопасност и спасяване", каза още началникът на звеното в Добрич. Най-вече общините ги снабдяват с аварийно спасителна техника, уреди, помпи, компютърна техника. На национално съвещание преди дни е обещано закупуване на нови противопожарни уреди и съоръжения. Сега се работи със стара техника, която често аварира, призна Симеонов. В Добрич дежурят три автомобила и един резервен. Станцията е базова, охранява площта и на община Добричка, а при необходимост оказва помощ в цялата област. Най-голямо затруднение на пожарникарите създава липсата на надеждни защитни облекла.

Основната цел на Седмицата за пожарна безопасност е да се заостри вниманието на хората, посочи Симеонов. След периода на суша, горещини и прибиране на реколтата, следва зимният сезон, където опасност създават уредите за отопление - на ток, газ и т.н.. Освен демонстрации, игри и срещи с ветерани-огнеборци, програмата на дните на пожарната, предвижда на официалния празник на службата - 14 септември, да бъде поднесен венец на паметната плоча на пожарникаря, загинал по време на служба през 2006 г. в Шабла.