Дружеството на художниците има нужда от млада смяна
Дружеството на художниците има нужда от млада смяна / Валентина Добринчева
Дружеството на художниците има нужда от млада смяна
21909
Дружеството на художниците има нужда от млада смяна
  • Дружеството на художниците има нужда от млада смяна

31 творци от Дружеството на художниците в Добрич изложиха новата си продукция в годишна изложба на формацията, която през 2009-та отбелязва 45 години от основаването си. При откриването на експозицията бе отбелязано, че има точно 45 изложби в историята й, което значи, че независимо от тежкото време за изкуство авторите са представяли труда си всяка година.

Дружеството на художниците има нужда от млада смяна, каза в разговор в студиото на Дарик председателят му Никола Богданов. Той призна, че иска вече да има последовател на поста и да се оттегли, но за съжаление никой не иска да се заеме с работата. Рядко се появяват нови желаещи да станат членове и да бъдат дейни в организацията на живота на дружеството, тъй като повечето творци остават в София или заминават зад граница, за да търсят реализация. "Лично аз виждам реализацията, иначе, казва Богданов, и затова след завършването си, дойдох да работя за Добрич и смятам, че да работиш за България е по-важно, отколкото да реализираш просто себе си с кариера в чужбина". Отчетно-изборно събрание Дружеството ще има след 1 януари 2010 г.
Художниците трудно оцеляват в сегашното време, коментира Богданов, и повечето от тях не се издържат от изкуство и дори не и от художествена дейност. Въпреки, че повечето членове на Дружеството имат по повече от 2 самостоятелни изложби, много от тях и зад граница, това не е достатъчно. Необходимо е да се продаваш добре, да случиш на галерия, с която да задържиш контактите или да ти предложи нови и да си продаваем. Богданов даде за пример Вежди Рашидов, който казва в интервю, че е купил имот в Испания, работещ като галерия, и се издържа, продавайки там веднъж годишно в изложба своите произведения.
11 от добричките художници в Дружеството са членове и на СБХ, където се предлага реализация в различни национални тематични изложби, организирани от секциите на Съюза - "Графика", "Живопис" и други. Винаги остава възможността да се включат и в конкурси за по-големи проекти, както и в уърк-шопи и пленери в страната и чужбина.
Според председателя участието на членовете в годишната изложба на Дружеството е ако не престиж, то най-малкото още едно участие, което да впишат в биографията си. Той отрече да се излагат едни и същи произведения на авторите в различни години и добави, че внимават такова нещо да не се допуска. Ще добавя само, че е видно за всеки почитател кой представя наистина нови неща и работи, а причината е за всеки индивидуална, както и мотивът и стимулът да участва в тази годишна експозиция.

Художникът трябва да участва по-дейно в изграждането на градската среда, каза още Никола Богданов. Добрич има нужда не само от паметници на герои, а и от свободни значими пластики. В последните години се наблюдават изключителни архитектурни недоразумения, каквито не е редно да има. Тази дейност трябва да се контролира здраво, като за целта е необходимо общината да свиква съвет или както и да се нарече от СПЕЦИАЛИСТИ, които да одобрят или не даде проект за намеса в градската среда. Трябва да се спазва стриктно и авторското право на архитектите, изработили дадена сграда, площад или какъвто и да е друг обект, смята скулпторът и добавя: Чалгата е заляла живота ни и децата гледат и се учат на грозно, пошло и нищожно, което не бива да допускаме всички ние.


На преден план - произведенията на Никола Богданов

Дружеството на художниците в Добрич е учредено през месец май 1964 г. след като Съюзът на българските художници в София утвърждава статута му. В началото членуват 23-ма художници от града и региона, сред които Янко Атанасов, Ангел Иванов, Ангел Томов, Ганчо Михайлов, Драго Цветков, Димитър Греков, Добромир Петров, Тодор Балев, Тодор Цветков, Мария Стефанова, Николай Изварин, Сава Чекелов, Филип Филипов, Кръстю Лазаров, Христо Цонев, Съби Георгиев, Иван Чернев, Лили Попова и др. През годините творчески секретари са били Никола Богданов Христо Господинов, Петър Петров и Божидар Тонев.

В тазгодишната изложба, която може да видите в Галерията на Добрич до 23 октомври, се представят художници от различни поколения: от доайените Ангел Иванов и Никола Богданов, до млади автори като Дона Стоянова, завършила неотдавна скулптура в Националната художествена академия. Преобладават живописните платна, сред които са тези на Димитър Митев, Георги Демирев, Стилиян Стоянов, Пенка Димитрова, Светослав Бъчваров, Никола Даскалов, Николай Ханзъров; Вера Пенева се представя с цветни колажи, Цветан Манев и Гинка Димова - с акварел, Елисавета Качулева - с рисунки, а Недко Недков - с композиции от ръчна хартия.

В прикачения файл можете да чуете разговор за съдбините на художниците и Дружеството им с един от членовете - Димитър Митев, който работи и върху сценографии за Драматичен театър "Й. Йовков".