Хасан Адемов
Хасан Адемов / Дарик Добрич
В Добруджа трябва да се развие преработващата промишленост
Безработицата, липсата на икономика и реализация, лошите пътища са най-сериозните пречки за развитие на региона на Добруджа според водача на листата с кандидат-депутати на ДПС д-р Хасан Адемов. Той отбеляза, че проблемите в областта не са по-различни от тези в страната, но са остри, има хора на ръба на оцеляването. Трябва да се ремонтират пътищата, които са в окаяно състояние, защото те ще доведат инвеститори, каза Адемов. Развитието той вижда в сферата на преработващата промишленост, за да не е бизнесът само производител и износител на суровина. От ДПС имат разписани мерки за финансиране и подкрепа на малки и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката. Освен това смятат, че може да се засили атрактивното занаятчийство в региона.
 
Държавната хазна се пълни чрез заетост, доходи от труд, по-високи заплати и осигурителни плащания, каза Адемов. Затова, ДПС ще настояват да се помага на бизнеса с  освобождаване от бюрократичен натиск. Това ще се постигне чрез промени в 72 закона. Предлага се при инвестиция до 1 млн.лева общинската администрация да е длъжна на едно гише да осигури всички необходими документи за 60 дни, при инвестиция до 5 млн.лева – да съдейства и областната администрация, а при по-голяма – Агенцията по инвестиции. „Дано да намерим управляваща коалиция, за да наложим това важно решение за развитието на бизнеса в България“, каза Адемов.
 
Друг ярък проблем в региона за него е липсата на реализация, особено на неактивни и трайно безработни, които нямат намерение да се хващат на работа. Такива хора пораждат конфликти в обществото, двигател са на недоволство, на престъпност, посочи Адемов. Той смята, че хора без перспективи, следва да се обхванат активно от бюрата по труда по места, да бъдат включени в програми и мерки за заетост, да не се допуска трайното им напускане на пазара на труда.
 
Според бившия социален министър държавата няма да успее да вдигне минималните пенсии колкото искат някои от политиците, но явно има нагласа за съгласие по темата. В последните години се е получила голяма разлика в размера на пенсиите на хора на различна възраст и това създава чувство на несправедливост. От ДПС предлагат да се актуализират пенсиите, като се започне с преизчисляване на отпуснатите преди 2008 г. и да се свие разликата между нови и стари пенсии, но това може да стане поетапно, а не изведнъж, защото годишната база е финансов ресурс от 1.6 млрд. лева.
 
Адемов бе категоричен, че България не е заплашена от срив на осигурителната система. За това гарант е бюджетът, посочи той. Според него инвалидните пенсии не са най-голямата дупка в бюджета, обаче, както се говори често в кампанията от повечето партии. Той посочи, че у нас има по-малък процент хора с увреждания от Европа, но посочваните числа за изплащани инвалидни пенсии не се отнасят до тях, а до социалните инвалидни пенсии и трябва да се прави разлика. Необходим е нов механизъм за оценка на работоспособността, според ДПС, които предлагат тя да се прави от Националния осигурителен институт, за да може една и съща система и да оценява и да отпуска средствата. Освен това според Адемов не е коректно да се говори, че „спестяването“ от инвалидни пенсии ще налее пари във вдигането на минималната пенсия. Парите ще дойдат от икономиката.