Добричката лекарска колегия: Не сме врагове и убийци на пациентите
Добричката лекарска колегия: Не сме врагове и убийци на пациентите / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Добричката лекарска колегия: Не сме врагове и убийци на пациентите
54457
Добричката лекарска колегия: Не сме врагове и убийци на пациентите
  • Добричката лекарска колегия: Не сме врагове и убийци на пациентите

250 пациенти преминават за 24 часа през Спешното отделение на добричката многопрофилна болница, 50 000 са те за година. В отделението работят на смени по 12 часа екипи от по трима лекари специалисти, от които единият - педиатър, две сестри и двама санитари. Това съобщи в ефира на Дарик д-р Диана Иванова - секретар на Лекарската колегия в Добрич. Тя е категорична, че агресията на пациенти е ежедневие за работещите във всички здравни заведения. Това пречи на нашата дейност, пречи ни да стигнем до точната диагноза и да лекуваме, посочи д-р Иванова и добави, че е важно да се припомня, че лекар и пациент са от едната страна на барикадата - срещу заболяванията. "Ние не сме врагове и убийци на пациентите", смятат от колегията.

Друг проблем в работата на спешното в Добрич е, че едва 5% от посещаващите го са действително спешни случаи - с инсулти, инфаркти, отравяния, изгаряния или алергични реакции, в безсъзнание или след катастрофи. Множеството ни пациенти са неграмотни, не знаят имената на своите деца и близки, лъжат за физическото състояние на болния, обиждат ни, ругаят, блъскат по вратите, докато ние спасяваме нечий живот, сподели още д-р Иванова. Това, съчетано с медийните атаки срещу т.нар. "лекарски грешки", води до голямо текучество в професията и в крайна сметка до решение на специалисти да напуснат страната. Такъв е случаят и на доскорошния завеждащ отделението д-р Георги Димитров, който е сред нападнатите по време на работа. Д-р Иванова разказа още случаи на тормоз и агресия в ДКЦ-2 и други клиники в областта, сред които има и заплашване със зареден пистолет, завършило за щастие без инциденти.

На въпрос дали не е време Лекарската колегия да протестира срещу това отношение, оттам заявяват, че никога няма да преустановят работа на спешни кабинети, за да не се отрази това на нечий живот и здраве. Всичко преживяно си остава в нас, най-тежки са душевните наранявания, сподели д-р Иванова и добави, че добрият лекар се изгражда с години и с много учене, което продължава през целия живот и извън работно време и за да върши той плодотворно работата си е нужно спокойствие и голямо доверие от страна на потърсилия помощта му.

От Лекарска колегия Добрич смятат още, че "лекарските грешки са грешки в системата и ако има воля за промяна, вслушвайки се в мнението на реално работещите лекари, а не административно да бъдат налагани ограничаващи мисленето правила за работа, нещата ще се нормализират. Сега всички внасяме здравни здравни осигуровки, а ползват тези, които имат нужда. Невнасянето е една от причините за недофинансиране на системата, от което страдат всички".

Чуйте повече за работата на лекарите в спешното и в линейките в разговора с д-р Диана Иванова в прикачения файл.

На 28 май т.г. в спешното отделение на добричката многопрофилна болница бе нападнат и бит завеждащият д-р Ботев. Нападателят е абитуриент, потърсил свой близък, за който предполагал, че е настанен там. Срещу него се води досъдебно производство.