Добрич се включва в инициативата Европейска нощ на учените
Добрич се включва в инициативата Европейска нощ на учените / netinfo
Добрич е един от седемте града в България, които ще участват в инициативата Европейска нощ на учените. Нощта на учените е посветена на всички, които се занимават професионално с наука, както и на младите хора, които проявяват интерес към нея. Целта на всички прояви е да предизвикат широк интерес към учените и тяхната роля за развитието на обществото. Нощта на учените е празник, по време на който под формата на забавни мероприятия се представят научни постижения, съпроводени с изпълнения от учени, деца и ученици.

През 2005 г. Европейската комисия за първи път инициира провеждането на ”Европейска нощ на учените” в цяла Европа и оттогава отбелязването й се превръща в традиция. България се включва в инициативата за Европейската нощ на учените през 2006 година.

Във всички страни от ЕС Нощта на учените се провежда в един и същи ден и тази година това ще се случи на 26 септември.

У нас на тази дата са предвидени различни прояви в София, Варна, Стара Загора, Русе, Добрич, Сливен и Пловдив. Тази година акцентът е върху учените, работещи в сферата на биологията, химията и екологията. Инициативите в Добрич ще са свързани с екологичното земеделие.

Във връзка с Нощта на учените вече са обявени четири конкурса, които са общи за всички градове. Три от тях са за участие в изложбата „Да превърнем отпадъците в забавна научна игра”, фотоконкурс на тема „Учените в действие” и конкурс за разработка на статии, реферати и мултимедийни презентации „За устойчиво развитие – решаване на проблемите на деня чрез наука и иновации”. Пълна информация за конкурсите може да се намери на адрес: http://www.cys.bg/2008/recame/ .