Добрич - домакин на централното събитие в Деня на предизвикателството
Добрич - домакин на централното събитие в Деня на предизвикателството / Дарик Добрич,архив

Тази година Община Добрич е избрана от Българска асоциация "Спорт за всички" за домакин на централното събитие на Световния ден на предизвикателството - 17 май, съобщават от общината. Тук ще се организират лекоатлетически пробег на 1000 метра и футболен турнир за момчета, родени през 2004-2005 година. Спортните прояви ще започнат в 10.00 часа. Стартът и финалът на пробега ще бъде пред спортна зала „Добротица”. Мачовете от футболния турнир ще се играят на игрището с изкуствена трева. Община Добрич кани жителитена града да се включат в спортното предизвикателство. След приключване на спортната активност ще бъдат раздадени много награди.

Проявите за Световният ден на предизвикателството се организират от Българската асоциация „Спорт за всички” съвместно с Министерство на младежта и спорта.

Световният ден на предизвикателството се отбелязва ежегодно от 1983 г. насам през месец май в над 100 страни на всички континенти. В България това е 22-ро поред издание на празника за масов спорт. Ежегодна на 17 май се организират масови спортни надпревари по градовете за популяризирането на системните занимания с физически упражнения и спорт и акцентиране върху тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

Денят на предизвикателството е ден за спорт и двигателна активност под различна форма. В него могат да включат всички желаещи, чрез практикуване на даден вид спорт или двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от физическите възможности. Общонационалната дата, избрана за провеждане на спортното събитие е 17 май, която съвпада и с Деня на българския спорт.