Добивите от мед са по-ниски, а топлата есен амортизира пчелите
Добивите от мед са по-ниски, а топлата есен амортизира пчелите / Дарик Добрич

Деветото издание на Фестивала на меда бе открито официално от областния управител Детелина Николова и кмета на Добрич Йордан Йорданов. Традиционното изложение на мед и пчелни продукти е разположено в центъра на града, пред бившето кино „Родина”, а гражданите ще могат да купят от предлаганите от производители стоки до 26 ноември.

Всеки трети килограм мед в страната се произвежда в Добруджа, подчерта Детелина Николова и апелира за обединение на бранша, за да могат ефективно да се използват възможностите на оперативните програми. Кметът Йордан Йорданов заяви, че общината подкрепя инициативата и съобщи, че производителите на мед ще бъдат поканени на традиционния коледен базар в Добрич. Тази година той ще бъде разположен на пл.”Свобода” и ще предлага местни продукти, сред които и мед.

Част от производителите споделиха, че тази година не е била много добра за пчеларите и добивите са по-ниски от миналогодишните. Причината е високите температури през лятото и засушаването. Във Варненско пък липата не цъфнала и няма производство на липов мед. „Тревожно е още, че есента е твърде топла, пчелите излизат, подлъгани от високата температура, но нищо не събират. Така те се амортизират и запасите им се топят с голяма скорост. Трябва да започне подхранване с мед, за да не загинат от недостиг на храна”, сподели Недялка Михова.

Цената на меда на едро пада, казаха още пчеларите. Вече се говорело за цени под 5 лева при 5.20 – 5.50 лв. доскоро. Причината е, че Европа е залята от аржентински, бразилски и украински мед. В момента килограм мед „букет” се търгува около 10 лева, липа – 12 лева, акация – 13 лв., манов мед – 15 лева.

Добивите от мед са по-ниски, а топлата есен амортизира пчелите
netinfo