Деца от село Божурово изпратиха мартеници на евродепутати
Деца от село Божурово изпратиха мартеници на евродепутати / netinfo

100 евродепутати бяха закичени с мартеници, изпратени на Филиз Хюсменова от възпитаниците на детска градина „Слънчице” в с. Божурово, община Добричка. Сред тях е и президентът на партия АЛДЕ - Ханс Ван Баален, който благодари на българските деца. Евродепутатите получиха и картички с информация за традиционния български обичай.

Мартениците са изработени в продължение на месец от 23 деца, които посещават детското заведение, с помощта на учителите и родителите им. На специално тържество в чест на Баба Марта, директорът на детската градина Димитричка Бойчева обяви пред гости и колеги, че мартениците са предназначени за колегите на Хюсменова в Европейския парламент. 101–та мартеница беше за самата Хюсменова и беше придружена с молба да представи красивата българска традиция в Брюксел.

Изработването на мартениците за евродепутатите не е самоцелна инициатива, тя е обмислена, обсъдена с екипа на детската градина, родителите, секретарят на местното читалище, кмета на населеното място още през септември 2015 г. и е залегнала в годишния план, поясни директора. Идеята е да бъде популяризирано с. Божурово - селото с име на пролетно цвете и евродепутатите да разберат, че децата имат умения да творят и да създават красота.