/ Дарик Добрич
Движението няма да се коалира с ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака
Предсрочни парламентарни избори може да има още тази есен, а по-вероятно -  заедно с местните избори през 2019 година. Това прогнозираха в Добрич председателят на Движение „България на гражданите” Димитър Делчев и зам.-председателят Найден Зеленогорски. По думите им това ще се случи заради огромното напрежение, което се трупа в обществото срещу управлението, което освен това е изключително нестабилно.

Димитър Делчев: Ще работим за утвърждаването на ДБГ, като най-силната партия вдясно

От ДБГ обявиха наскоро, че замразяват членството си в Реформаторския блок и ще го напуснат, ако не бъдат изпълнени определени условия. Движението очаква от партньорите си уверение, че ще се работи за незабавна оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, създаване на реформаторски общности по места и изработване на смела реформаторска програма за развитие на страната.  

Срокът за изпълнение на условията, даден от ДБГ на партньорите им от РБ, изтича в средата на април.

„ДБГ не се притеснява да функционира самостоятелно. Ще търсим обаче и партньорство с други политически партии от спектъра център-дясно. Целта е създаване на демократична общност, която да се превърне в алтернатива на корупционния модел на управление и на ГЕРБ, и на БСП преди, защото между двата модела няма разлика”, заяви Димитър Делчев.

Според него българските институции в момента са пощенски кутии, чрез които премиерът отрежда кое как да се случи, а това не отива на една демократична държава.

От думите на двамата партийни лидери стана ясно, че ДБГ не би се коалирало с ГЕРБ, ДПС, БСП и Атака.

Що се отнася до шпионския скандал, ДБГ защитава позицията, че нашето правителство трябва да се солидаризира с европейската позиция и с тази на НАТО и да изгони поне един руски дипломат от страната.

България няма да гони руски дипломати

„Харесваме руската култура и руския народ, но фактори в руското правителство или то като цяло, през последните 10 години се намесва във вътрешните работи на различни държави, включително на България. Затова настояваме за солидарност с Европа и НАТО. Трябва да покажем с ясни действия, че България желае да продължи пътя си към евро-атлантическата интеграция и че не желае да бъде обвинявана, че е троянски кон на друга държава”, заяви Делчев.