Цветни плакати показват как да си изхвърляме отпадъците
Цветни плакати показват как да си изхвърляме отпадъците / Дарик Добрич

Контейнери за смет в Добрич са окичени с цветни плакати, призоваващи за по-стриктно разделяне на отпадъците. От рисунката човече-кофа агитира какво не иска да се изхвърля в него - опасни и строителни отпадъци, текстил, незагасена жар, стари батерии. То призовава да се ползват сивите контейнери само за битов боклук, образуван от домакинствата.

Информационната кампания е част от дейностите по проекта за изграждане на Регионалното депо на Добричка област. Отпечатани са цветни плакати и брошури с еднакво съдържание. Целта на акцията е да се подобри екологичната култура на хората и да се облекчи работата на сепариращата лента на депото в Стожер, каза за Дарик главният еколог на Община Добрич Мария Димитрова.

Най-голям е проблемът с безогледното изхвърляне в сивите контейнери на битов текстил - завеси, юргани, завивки и дрехи, сподели тя. От общината се обръщат към гражданите да ги поставят в найлонови чували и да ги слагат до контейнерите, като организацията е в събота да се транспортират отделно от сметосъбиращата фирма.

Осигурено е и изхвърлянето на строителните отпадъци от ремонти на домакинствата, каза Димитрова. Когато не са много - до 10 чувала, е редно собственикът да се обади на Зеления телефон на общината - 058/604 573, а за по-големи количества - да договори извозването с фирма "А.С.А." на телефон 058/604 352. В случай, че сам осигури транспортиране до депото, след претеглянето получава бележка и заплаща таксата в общината.

Опасните отпадъци - например лекарствени опаковки, кутии от бои и химикали, също нямат работа в сивите контейнери. Те се складират в специален пункт в Добрич, като за тяхното изхвърляне от общината отново призовават за обаждане на Зеления телефон. Димитрова обърна внимание, че за старите батерии и луминисцентните крушки има отделни кофи, поставени в административни и учебни сгради в целия град. Тя призова през зимния сезон да се избягва изхвърлянето на незагаснала жар от печките на дърва и въглища.

Екологът на общината смята, че добричлии още не използват пълноценно цветните контейнери за разделяне на метал, хартия, пластмаса и стъкло, като припомни, че върви и акция "Капачки в действие" със социална насоченост, а пластмасови капачки от бутилки се събират в учебните заведения и на много други места.