/ Gettyimages
Цената на брашното скочи, купуваме по-скъп хляб
98578
Цената на брашното скочи, купуваме по-скъп хляб
  • Цената на брашното скочи, купуваме по-скъп хляб
С около 8-10% е поскъпнал хлябът в Добричко от началото на месец август. Повишението при луксозните видове е още по-драстично - 20-25%. Цената на бройка обикновен бял хляб е скочила с 5-10 стотинки, а на някои специални хлябове - с до 25 стотинки.
 
Причината за по-скъпия насъщен е в повишението на цената на брашната от средата на юли. Обикновеното брашно от 610-620 лева за тон вече се търгува по 740 лв./тон. Брашното за закуски поскъпна от 800 до 930 лв./тон, а по-качественото за баници - от 900 до 1050 лв./тон, каза за Дарик производителят Тошко Няголов. Всеки хлебопроизводител преценява с колко да вдигне продукцията си, добави той.

Не се очаква шоково поскъпване на хляба
 
По думите му причините за повишението на цената на хляба се крият в съвкупност от фактори. Освен по-скъпите ток и горива и по-високите разходи за транспорт, проблем има и с тазгодишната зърнена реколта. Според Няголов тя е богата, но пшеницата, която е сега на пазара, няма необходимите хлебопекарни качества, най-вече заради дъждовете през лятото. Това налага в брашната да се влагат повече добавки и подобрители, което доведе до оскъпяването им.
 
Прогнозата на Няголов е, че различните видове хляб ще поскъпват и през септември.