Благотворителен крос в полза на Йордан Петров
Благотворителен крос в полза на Йордан Петров / Дарик Добрич
Благотворителен крос в полза на Йордан Петров
60547
Благотворителен крос в полза на Йордан Петров
  • Благотворителен крос в полза на Йордан Петров

Благотворителен крос ще се състои в София на 20 януари, като със събраните средства ще се подпомогне талантливия добрички лекоатлет Йордан Петров, съобщи треньорът от СКЛА”Добруджа 99” Николай Янков. В състезанието ще се включат около 130 български бегачи, като таксата за участие ще е 10 лева. Данчо е спортист №3 на Добрич за 2012 година, национален състезател е, спечели 10 медала от различни стартове в страната и турнири в чужбина и бе участник в Световното първенство по полумаратон в Каварна. Покъртителната история на добричлията стана известна на обществото преди дни, след публикация във в.”България днес”.

Йордан е роден в Добрич, в ромския квартал „Изгрев”, в семейство с 13 деца - 7 братя и 6 сестри. В момента е на 23 години и е ученик в 12 клас в Спортното училище „Г.С.Раковски”. Като малък не е тръгнал на училище, тъй като живеели изключително мизерно и нямало средства да се издържат. Заедно с братята си ходели да копаят ниви и да продават дини. Жена на име Емилия, която им била работодател, записала Данчо в първи клас, когато той бил на 12 години. Тази година младежът е абитуриент.

Майка му е починала. В момента Данчо живее с двама от братята си и техния пастрок в мизерна стая, в която няма нищо друго, освен легла. Доскоро там е нямало ток, а момчето често ходело на тренировка гладно.

„Данчо тренира от около две години и половина. Изключително скромен и срамежлив, много талантлив и много трудолюбив, той нито веднъж не сподели, че буквално няма какво да яде. Идваше си редовно на тренировки, не се оплакваше, а аз съвсем наскоро видях при какви нечовешки условия живее. Уредих да му дават безплатно обяд в една закусвалня, но той не ходи, срамува се, не иска да проси”, разказа треньорът му Николай Янков.

През последните дни много хора помогнаха на добричлията. Вратарят на националния отбор по футбол Николай Михайлов му предостави едногодишна стипендия в размер на 300 лева месечно с опция да продължи да помага, ако Данчо продължи да тренира и да се развива като лекоатлет. Платена е сметката от 700 лева към Енерго Про, заради която в къщичката нямало ток 5 месеца, доставени са дърва. Студенти от Варна пък купили на Данчо костюм за абитуриентския бал. Обаждали се хора, готови да помогнат, дори от Париж, от Словакия и Италия.

„Данчо е страхотен талант, любимата му дисциплина е 3000 м. стипълчейз, но има много големи възможности в маратона. Ако тренира все така упорито, може да покрие норматив за Олимпиадата в Рио през 2016 година. Това обаче е въпрос на средства и осигурени лагери за подготовка. Разчитаме да му помогнат още добри хора, сподели Янков.

В прикачения файл чуйте интервю с Николай Янков и Данчо: