"С очите си видях бедата" в библиотеката
"С очите си видях бедата" в библиотеката / Дарик Добрич
За поредна година във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” е експонирана изложба от конкурса за детска рисунка под наслов “С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА 2017”. Тази година по темата са рисували 325 деца и младежи от 4 до 18 годишна възраст от общините Тервел, Добрич, Каварна, Шабла, Добричка, Генерал Тошево и Балчик. Допуснатите до областния кръг рисунки са 107. Тридесет от тях са класирани за участие в Международния кръг, който ще се проведе през месец октомври 2017 г. в София. От класираните рисунки е представената изложба в библиотеката. Организатори на областния кръг са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе” и Регионален инспекторат по образование - Добрич.

В своите рисунки участниците са изразили придобитите знания за оцеляване при различните бедствия. Те са нарисували образа на пожарникари и спасители, които всеки ден се борят с „бедата”, помагат на пострадали и спасяват човешки живот.

Конкурсът за детска рисунка „С очите си видях бедата” се провежда за първи път през 2002 г. по инициатива на Държавна агенция „Гражданска защита”. По-късно името на конкурса беше променено на „Мисия Спасител”, а през 2012 година отново се връща първоначалното име като по-точно и емоционално. От 2006 година конкурсът прераства в международен под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа.

Организаторите канят всички жители и гости на Добрич да посетят изложбата.