Безработицата и ниският стандарт са сред водещите проблеми в Добрич
Безработицата и ниският стандарт са сред водещите проблеми в Добрич / Дарик Добрич

Икономическото развитие, безработицата, доходите и ниският стандарт на живот са сред ключовите проблеми за населението на Добрич. Не са за подценяване и проблемите с инфраструктурата и чистотата на града. Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено в периода 18-20 май тази година. Проучването е извършено от агенция ЕСТАТ по поръчка на гражданско сдружение „Видовден" и Движение за национално единство и спасение - ДНЕС.

Подобни проучвания на тема „Удовлетвореност от местната власт" се правят от три години насам, съобщи Анжелика Цокова, която е съпредседател на сдружение „Видовден". По думите й целта е да се съпоставят мненията на гражданите и на местните политици за проблемите в дадена община.

В проучването в Добрич са участвали 406 пълнолетни добричлии, които са интервюирани на домашните си телефони, съобщи Райчо Любенов от агенция ЕСТАТ.

Според получените данни кметът Детелина Николова получава сравнително по-голямо одобрение от Общинския съвет и местната администрация. Николова получава средна оценка 4.20, администрацията 4.06, а оценката за работата на Общинския съвет е 3.80.

Политиците значително се разминават с нагласите на гражданите относно проблемите в общината, показва още проучването. Според политиците водещи са проблемите с инфраструктурата, благоустрояването и комуникациите, а според населението икономиката. Измереният индекс на съответствие е нисък - 22%.

Данните сочат още, че 67% от анкетираните не отчитат подобрение в качеството си на живот след приемането на страната в ЕС. За положителни промени споделят предимно хора с доход над 700 лева.

Най-често възрастните хора определят Добрич като добро място за живеене. В по-голяма степен неудовлетвореност от градската среда изразяват безработни и работещи на изпълнителска длъжност.