Безплатни консултации в Световния ден без тютюнев дим организира РЗИ
Безплатни консултации в Световния ден без тютюнев дим организира РЗИ / Дарик Добрич - архив

Ден на отворените врати по повод 31 май - Световния ден без тютюнев дим, организира РЗИ - Добрич. Всеки желаещ може да посети “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене” в инспекцията, където се предлага измерване на нивото на въглеродния  монооксид и карбоксихемоглобин в издишания въздух на пасивни и активни пушачи с апарат Smokerlyzer. На посетителите ще бъдат предлагани и индивидуални консултации, уточняват от инспекцията.

Световният ден без тютюнев дим се отбелязва за първи път през 1987 година от Световната здравна организация /СЗО/, за да се привлече вниманието на хората върху тютюневата пандемия и предотвратимите болести и смърт, които тя причинява. Темата тази година е „Вмешателството на тютюневата индустрия”.

През последните години в България бяха реализирани много дейности за опазване здравето на населението от вредните последици на тютюневия дим. Сериозни стъпки се направиха за ограничаване на тютюнопушенето на работните места и транспортните средства, продажбата и рекламата на тютюневи изделия са регламентирани  с промени в Закона за народното здраве, предстои въвеждане на пълна забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места във връзка с опазване здравето на децата, на бременните жени и на пасивните пушачи от 01.06.2012 г.

Статистиката сочи, че децата в България пушат най-много от всички деца в държавите – членки на Европейския съюз, а близо 60% от всички деца у нас поне са опитвали цигари. Всяко трето българско дете между 10 и 19 г. е активен пушач, според данни на Европейската комисия.

Всеки трети ученик в Добрич е редовен пушач (40,6% от момичетата и 33,8% от момчетата), отчитат от РЗИ. Момичетата преобладават, като съотношението момичета/момчета е най-голямо сред учениците на 14 години (4:1).

Делът на мъжете - редовни пушачи остава все още висок (37,6%), макар че делът им през годините намалява; нараства на 33,7% делът на жените, които пушат редовно, сочи още статистиката.