Архитектите са против подмяната на проекта за паметник на генерал Колев
Архитектите са против подмяната на проекта за паметник на генерал Колев / netinfo

Регионалната колегия на Камарата на архитектите изпрати писмо до кмета на Добрич Йордан Йорданов, в което изразява притеснение от изтекла в медии информация, че се водят сериозни разговори за подмяна на проекта за паметник на ген. Иван Колев. За неговото изграждане бе сформирано Сдружение, което от години събира средства за монумента. Идеята бе той да бъде готов за тържествените чествания на 7 септември 2016 г. в чест на 100-годишнината от бойните действия в Добруджа.

Притеснението на архитектите идва от това, че Управителният съвет на Сдружението преговаря с добричкия автор Димитър Янков, чийто проект е участвал в първия конкурс 2008-2009 г., когато журито не присъжда първо място „поради липса на безспорен проект с необходимите композиционни, естетически и градоустройствени качества". След втори неуспешен кръг, конкурсът бе прекратен, припомнят от колегията и добавят: „След този неуспех стъпка в правилната посока бе решението през 2010 г. да се премине към директно възлагане на поръчката на проф. Крум Дамянов - артист с доказани в световен мащаб постижения в областта на монументалните изкуства, чийто проект е широко обсъден, одобрен и ПЛАТЕН от нас данъкоплатците."

Архитектите пишат: „В града ни има възможност да бъде сътворен и оставен за поколенията художествено-монументален акцент, който ще промени положително градската среда и памет, да го направим с решения, взети в широк обществен кръг от уважавани специалисти и граждани." Те настояват да се сформира експертен формат от специалисти, за да може със знания и опит професионалните организации да бъдат в помощ за вземане на правилното решение за града.

Според публикуваната информация „Издигането на монумента ще струва около 200 000 лв. Половината от парите са осигурени от бюджета на Община град Добрич, а останалите ще бъдат дарени от народния представител и съпредседател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Бургаският бизнесмен ще дари и бронза, необходим за изливане на скулптурната композиция. След разговори с кмета на Добрич Йордан Йорданов и представители на Управителния съвет на Сдружението "Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за свободата на Добруджа през 1916 г." изборът е паднал върху проекта на скулптура Димитър Янков. Той е гарантирал, че ще се справи технически в кратки срокове и до края на август монументът ще бъде монтиран в градинката до концертна зала "Добрич"." (вестник „Добруджанска трибуна")