Ахреолозите откриха над 100 ценни находки на Калиакра
Ахреолозите откриха над 100 ценни находки на Калиакра / Дарик Добрич

Над 100 ценни находки са открити при археологическите разкопки на крепостта "Калиакра" това лято. Сред тях има накити, монети и материали, свързани с култа, отчете на пресконференция в Каварна ръководителят на проучванията доц. д-р Бони Петрунова – зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

Ахреолозите откриха над 100 ценни находки на Калиакра
netinfo
По-голямата част от монетите са византийски от 13-14 век, но има и няколко османски монети, каквито се откриват за първи път на това място, посочи доц. Петрунава.
В района на некропола археолозите са намерили златни и сребърни накити. Там е открит и кръстен енколпион – така археолозите наричат кръст-кутийка, в която вярващите са съхранявали частици от свети мощи.

Находката доказва, че на това място е имало свети мощи и частици от тях са продавани на богати богомолци, обясни Бони Петрунова. Това е вторият подобен кръст, намиран на Калиакра, първият е открит при разкопките през 2004-та година.

Ахреолозите откриха над 100 ценни находки на Калиакра
netinfo
Проучванията това лято са обхванали църквата "Света Богородица" и района около нея. Проучени са нови 60 гроба от разкрития на Калиакра некропол. Археолозите са се натъкнали на изключително любопитни факти. В някои от гробовете са открити погребани мъжки индивиди заедно с малки бебета и деца, а в други жени, починали не в резултат на болести, а от удари с меч или бойна брадва. Тези интересни данни тепърва ще бъдат тълкувани, посочи Петрунова.

И още нещо любопитно, при тазгодишните проучвания археолозите са открили череп на чернокож. "Това не е необичайно, тъй като Калиакра е била отворено пристанище, осъществявало много търговски връзки и военни действия. Човекът може да е пристигнал като част от екипажа на някой от корабите, акостирали тук", коментира доц. Петрунова.

Представителна извадка от открития при проучванията костен материал е изпратен за анализи в София. Археолозите се надяват чрез тях да получат данни за етническата характеристика на населението в Добруджанското деспотство.

Екипът на Бони Петрунова работи на нос Калиакра вече 9 години. За това време там са намерени около 1000 находки, проучени са над 150 гроба и уникалната църква "Света Богородица", която е била най-голямата на това място. Доц. Петрунова се надява този храм да бъде изцяло възстановен и в него отново да се извършват ритуали.

Тази година за първи път проучванията са получили двойно финансиране - 30 хил. лева от община Каварна и 20 хил.лв. от Националния археологически институт с музей при БАН.