Административен съд се произнесе по жалби на пострадали от наводнението
Административен съд се произнесе по жалби на пострадали от наводнението / Дарик Добрич, архив
Административен съд се произнесе по жалби на пострадали от наводнението
75248
Административен съд се произнесе по жалби на пострадали от наводнението
  • Административен съд се произнесе по жалби на пострадали от наводнението

20 жалби са постъпили в Административен съд Добрич от пострадали от наводнението през юни граждани, искащи преразглеждане на разпределението на средства от дарения, набрани от Български червен кръст /БЧК/. По 13 от жалбите не е платена държавна такса и делата са прекратени; три са отнесени обратно за решаване към Националния съвет на БЧК като орган, отговорен за събраните дарения; а по 4 още няма произнасяне, съобщи за Дарик председателят на съда Красимира Иванова. Първите жалби са подадени около 22 август.

Решението за връщане на казусите към дарителя е взето от всичките осем съдии, след много обстойно проучване на законовата база,устава на милосърдната организация и дълги обсъждания. Иванова поясни, че не е ясно чие решение обжалват гражданите, а и БЧК и Общественият съвет, определили критериите за разпределяне на сумите, не са административни органи, тоест техните действия не са от компетенциите на Административен съд. Тя добави още, че освен това сумите вече са изплатени на всички пострадали.

Иванова не пожела да коментира работата на Обществения съвет, но според нея случаят с разпределението на средствата от дарители е бил прецедент за практиката им и не е имало с какво да се сравни. За разлика от другите населени места, единствено в Добрич са определени различни по степен на щета групи хора, които са дарени с различни суми, именно чрез критерии, изработени от Обществения съвет. Според съдията, по този начин от община Добрич са се опитали да помогнат на процеса на преодоляване на последиците от бедствието, но се е провокирало недоволство у гражданите и чувство на несправедливост. Тя посочи, че е можело да се обжалва именно кметската заповед за формирането на Обществения съвет, но няма такова подадено искане. Личното мнение на Красимира Иванова като юрист е, че съветът, който е трябвало да разпределя средствата, е редно да бъде към БЧК, откъдето е организирана кампанията.

Освен срещу размера на сумите, в Административен съд има подадени две жалби срещу отказ на еднократна помощ за социално подпомагане от 325 лева. Едната жалба е оттеглена след заседанието на съда, а другата още не е разгледана.

Председателят на съда коментира, че подлежат на обжалване решенията за разпределяне на средства за възстановителни работи по имотите пострадали от наводнението, които държавата ще отпусне чрез Междуведосмтвената комисия и с одобрението на Министерски съвет. Това обезщетение обаче все още няма санкцията на кабинета. Според Закона за защита от бедствия срокът за отпускането му е 6 месеца след трагедията, каза Иванова. (чуйте част от думите й - в аудиото)

Ето и още информация за решенията на административните съдии в Добрич по жалбите на засегнатите от наводнението:
"Оспорените с жалбите решения не са индивидуални административни актове по смисъла на чл. 21 от Административно процесуалния кодекс. Както Общественият съвет в Добрич, така и Националният обществен съвет на БЧК не са административни органи по смисъла на § 1, т.1 от ДР на кодекса - не са органи, които принадлежат към системата на изпълнителната власт, нито са носители на административни правомощия, овластени въз основа на закон, за да има право съдът да преценява техните актове с оглед на критериите за законосъобразност, регламентирани в чл. 146 от кодекса. Подробни мотиви в тази насока са изложили съдиите, които вече са се произнесли по жалбите. Определенията се основават на разпоредбата на чл. 130, ал. 4 от Административно процесуалния кодекс, съгласно която , когато съдът намери, че делото не му е подведомствено, го изпраща на надлежния орган. Текстът на чл. 130 от АПК определя рамките на компетентността на административния съд. Всяко произнасяне извън тази компетентност е нарушение на закона. Тези именно съображения стоят в основата на постановените определения на АС - Добрич. Определенията са качени на страницата на съда в графата "дела с обществен интерес" и всеки има достъп до тях."