АБВ внася Стратегия за развитие на земеделското производство
АБВ внася Стратегия за развитие на земеделското производство / БГНЕС, архив

Партия АБВ ще внесе в парламента Стратегия за развитието на земеделското производство. В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма разработена своя аграрна политика в условията на пазарна икономика, коментира народният представител от Добрички многомандатен избирателен район проф. Иван Станков. Той е отговорен редактор и основен автор на документа. Започва да разработва стратегията още като земеделски министър в служебното правителство на Марин Райков.

„В стратегията си поставяме 3 основни цели, 9 приоритета и 22 задачи. Целите са осигуряване на продоволствената сигурност на България, мобилизиране на потенциала на селските райони и развитието на науката, образованието и внедрителската дейност на иновативните технологии в отрасъла", обясни проф. Станков.

Според него един от основните проблеми на аграрното производство у нас е нарушената му структура - прекомерно развитие на зърнените и маслодайните култури за сметка на производството на плодове и зеленчуци. Като друг проблем проф. Станков посочи пренебрегването на животновъдството и загърбването на специални отрасли като пчеларство, зайцевъдство, рибовъдство, както подценяването на биоземеделието.

"За мен продоволственият проблем на българите не е решен. 82% от плодовете и зеленчуците на нашия пазар са вносни, както и 60% от месото и 50% от млякото и млечните продукти. При норма за правилно хранене от 230 грама месо дневно на човек, ние осигуряваме едва 80 грама от българско производство, като останалото е от внос", обясни депутатът от АБВ. Под критичния минимум сме и по брой на животните и трайните насаждения. В момента 15 големи търговски вериги държат 77% от пазара на хранителни продукти в страната и работят основно с вносни храни", допълни народният представител.

Стратегията предвижда да се въведе холандската визия за 2 пъти повече производство с 2 пъти по-малко разходи, както и европейските виждания за здравословни продукти и конкурентноспособност.

Финансиране за земеделието има, защото до 2020 г. трябва да се усвоят 7.8 млрд. лв. европейски пари от допълнителни плащания и още 1,5 милиарда от национални доплащания, категоричен е проф. Иван Станков.