82 хиляди лева внесоха данъкоплатците в първия ден на кампанията
82 хиляди лева внесоха данъкоплатците в първия ден на кампанията / Дарик Добрич

82 хиляди лева са събрани само през първия ден на кампанията за плащане на местните налози, която стартира на 1 март, съобщи зам.-кметът по финанси на Добрич Иван Колев. Гражданите се обслужват на 6 работни места в Дирекция „Местни данъци и такси”. Не липсва интерес от страна на данъкоплатците, като тази сутрин отново е имало наплив от около 30 човека пред гишетата, каза Колев. Той заяви, че е хубаво всички добричлии да се възползват от възможността до края на месец април да си платят данъчните задължения /данък недвижими имоти, данъка за МПС и таксата битови отпадъци/ с 5% отстъпка. Събраните миналия петък 82 хил.лева са внесени в общинската хазна.

Миналата седмица общинските разходи са били сравнително ниски – изхарчени са 18 хил.лв за дейности „местна отговорност” и 1500 лв. за дейности „държавна отговорност”. Към момента кметството разполага с 652 973 лева.

Заплащането на местните данъци се извършва на 3 етаж на сградата на ул."Независимост" № 7 /бивш партиен дом/, в стая 313. Работното време на касата е от 8.00 до 16.00 часа.

На 31 март изтича срокът, в който се заплаща такса за притежаване на куче, а до 30 април трябва да се направи втора вноска за патентен данък за 2013 година.

Задълженията се погасяват касово - в дирекция "Местни данъци и такси" или безкасово - с пощенски запис или с платежно нареждане чрез банка по IBAN сметка - BG 06 SOMB 9130 84 10000644; "Общинска банка" АД - Добрич, банков код - SOMBBGSF.
код за вид плащане - данък върху недвижимите имоти - 44 21 00
код за вид плащане - такса за битови отпадъци - 44 24 00
код за вид плащане - данък върху превозните средства - 44 23 00
код за вид плащане - такса за притежаване на куче - 44 80 13

Справки могат да се правят на място в дирекция "Местни данъци и такси " към Община град Добрич и на интернет страницата на общината. Проверката на задълженията се извършва по единен граждански номер /ЕГН/, личен номер на чужденец /ЛНЧ/ или единен идентификационен код /ЕИК/, персонален ПИН код и код за сигурност. Задължените лица ще получават персоналните си ПИН кодове от служителите в дирекция МДТ лично с представена лична карта за физическите лица и лично с представена лична карта от представляващия за юридическите лица. Упълномощени лица също могат да ги получат, но с нотариално заверено пълномощно и лична карта на упълномощеното лице. Кодът за сигурност е случаен и съдържа поредица от пет символа, които трябва да бъдат въведени от клавиатурата точно - букви на латиница и цифри.