49 сорта представя Добруджанският земеделски институт на днешния Открит ден
49 сорта представя Добруджанският земеделски институт на днешния Открит ден / Дарик Добрич - архив

49 сорта зърнено – житни култури ще бъдат представени на Открития ден на Института по пшеницата и слънчогледа край Ген.Тошево, съобщи за Дарик директорът му доц.д-р Иван Киряков. От тях 37 сорта са обикновена пшеница, 3 сорта твърда пшеница, 8 сорта тритикале и един сорт ечемик. Три от пшеничните сортове са съвсем нови и ще се представят за пръв път.

Тази година за предстоящата есенна сеитба ДЗИ – Ген.Тошево ще предложи на земеделските производители 16 сорта обикновена зимна пшеница, 2 сорта твърда пшеница, три сорта тритикале и един сорт ечемик, обяви още доц. Киряков.

Той разказа, че Институтът има сключени договори с турска фирма, чийто представители ще участват в Открития ден, а в Турция вече има официално признат български сорт пшеница – „Аглика”. Още три наши сорта чакат да бъдат признати в южната ни съседка през следващата година. Интерес към българските сортове пшеница има още от Румъния и Молдова. От Европа се интересуват най-вече от селекцията на хибриди и слънчоглед.

„Пшеничните посеви на този етап са в отлично състояние. Ако по време на жътвата няма валежи, мисля че ще се наложи земеделците да се търсят допълнителни складове за прибиране на зърното. При всички положения добивите няма да бъдат по-лоши от миналогодишните.” – прогнозира още Иван Киряков.