215 600 лева са влезли в община Добрич от концесии през 2011 г.
215 600 лева са влезли в община Добрич от концесии през 2011 г. / Дарик Добрич, архив

Инвестиции за 757 760 лева са направени през 2011 г. в обектите, отдадени на концесия от община Добрич, показва доклад за дейността на кмета Детелина Николова. Разкрити са 17 нови и са запазени 165 постоянни и 44 сезонни работни места. Събраните приходи са в размер на 215 649 лева.

Обектите, отдадени в момента на концесия са 35, от тях 26 са в комплекс "Стария Добрич", съобщи за Дарик председателят на Постоянната комисия по приватизация, следприватизационен и следконцесионен контрол и управление на общинската собственост Керан Керанов. Всички обекти са проверени от 5-членна комисия, в която четирима са общинските съветници и един - представител на администрацията. Оценката в доклада е, че те са в добро техническо състояние. Съветниците са на същото мнение, според председателя на комисията. Много малко са закъсняващи в плащанията или нарушаващи договора си концесионери.

Прекратен през тази година, по желание на стопанина, е договорът на цветарницата в "Стария Добрич", а помещенията на баничарницата и млекарницата са върнати на частни собственици, след финализиране на съдебен спор. За да се запази облика на комплекса и дейността на обектите, общината може да предложи компенсация за тях с други имоти, коментира Керанов.

В момента са открити процедури за отдаване на концесия на спирка по ул."Цар Петър" до ОУ "Христо Ботев" и за тъкачницата в Стария Добрич. Няма регистриран интерес към зала "Работник", която също се предлага. Не работи и плетачницата в етнографския комплекс.

На последното заседание на ОбС се прие и прекратяване на отношенията с "Плавениди" ЕООД, концесионер на помещение под сградата на общината, което функционираше като заведение "При кмета". Фирмата е натрупала задължения за близо 80 000 лева. Сега те ще бъдат търсени по съдебен път, информира Керанов. Тече подобна процедура и спрямо концесионера на Стоматологията, но делата не са финализирани.

Закъснение в сроковете на изпълнение има при Спортен комплекс "Русалка", но те са по обективни причини. Ремонтите текат усилено в момента, както и Дарик вече съобщи, и се очаква дейността на басейна да започне до края на месец май т.г.. Председателят на комисията препоръча на стопанина да се съобрази с преповтарянето с вече развитите спортове в града и да насочи усилията си в друга посока - напр. хокей на трева или ледена пързалка.

Според Керанов развалянето на концесионни договори не е за предпочитане. Той припомни, че това е публично-частно партньорство между общината и бизнеса, като наемателите развиват обектите на свой риск и влагайки собствени средства. Договорите могат да се сключват за 12 до 35 години, като често се търси продължаване. Според него, единственото, което осигурява доброто функциониране на отдадените имоти, е управляващите ги да бъдат добри стопани.

Общо 98 концесионни договора са били сключени от община Добрич от 1998 година до момента. 33 от тях са били развалени - 20 по взаимно съгласие, 11 - поради неизпълнение на задълженията. Като добре развиващи се обекти Керанов определи спортен комлекс "Изида", заведения за ученическо хранене в СОУ "П.Р.Славейков", ХГ и ЕГ, трите заведения в градски парк, някои спирки на градския транспорт. Според него не се стопанисва добре Летния театър, където може да се вложи още във външния вид, нужен е ремонт на покрива в ресторанта.

Очакваните приходи от тази дейност за 2012 г. са 220 000 лева.