128 наркомани и алкохолици са потърсили помощ в психодиспансера през 2009 г.
128 наркомани и алкохолици са потърсили помощ в психодиспансера през 2009 г. / netinfo

128 зависими от дрога и алкохол са потърсили помощ през 2009 г. в Областния диспансер за психични заболявания, сочи отчетът на Областния съвет по наркотични вещества в Добрич. 35 от пациентите са били с хероинова зависимост, едно непълнолетно момиче - със злоупотреба с марихуана, 90 - с алкохолна зависимост. Мъжете - алкохолици, потърсили лечение, са 82, а жените - 8.

От всички, обърнали се за помощ към диспансера, са хоспитализирани 115 души. Лекувани са 24 хероиново зависими мъже и 4 жени. Стационарно лечение е провеждано и на 74 мъже и 9 жени - алкохолици.

Специалистите от здравното заведение са провели 67 психотерапевтични сесии със зависими и 20 сесии с техни близки. Една жена е изпратена в наркокомуна в Испания.

От Психодиспансера припомнят, че на 26 юни миналата година стартира метадоновата програма с капацитет 50 места. До края на 2009-та тя е обслужила 38 мъже и 5 жени. Освен получаването на препарата метадон, участниците имат задължението да се включат в групови и индивидуални срещи с психотерапевт. Такива срещи се провеждат и с техните близки.

Пациентите са работили върху усъвършенстване на комуникативните си умения, справяне с проблеми и конфликти, справяне с гнева. Те са споделяли затруднения при общуване с противоположния пол, неувереност и страх от комуникация с хора извън тяхното обкръжение.

Отчетът сочи, че са се оформили три групи със сравнително постоянен състав. Пациентите, посещаващи групите, са отбелязали повече успехи в метадоновата програма. Тя ще продължи дейността си и през цялата 2010 година. Обсъдена е идея за създаване на сдружение на родители на деца, зависими от дрога.