11 болни чакат за бъбречна трансплантация в Добрич
11 болни чакат за бъбречна трансплантация в Добрич / Дарик Добрич

60 са болните с терминална хронична бъбречна недостатъчност, които посещават Центъра по хемодиализа на МБАЛ - Добрич. Това съобщи за Дарик д-р Елка Козарова - началник на отделението по диализно лечение. 11 март се чества като Световен бъбречен ден - за пета поредна година, в 100 държави. Според проучвания, направени на лица над 18 години, всеки четвърти българин е с бъбречно заболяване. Нараства и процентът на случаите на захарен диабет и артериална хипертония, каза д-р Козарова.

За последните три месеца в отделението по хемодиализа на МБАЛ - Добрич се лекуват нови осем пациенти със захарен диабет. Тяхната хемодиализа струва по около 2 000 лева на месец. Отделението разполага с 12 диализни поста, 8 от които са закупени през миналата година.

В момента 11 от 60-те болни са включени в националната листа за бъбречна трансплантация. От 1981 година в Добрич има 10 случая на трансплантирани пациенти, от които един е отхвърлил органа.

Водата в Добричка област е твърда и е добре жителите й да пият минерална с алкално PH, препоръча д-р Козарова. Тя каза, че правилното хранене с повече течности, пресни плодове и зеленчуци предпазва от бъбречни заболявания. Пречи приемът на повече консерванти, сол, меса, полуфабрикати, пържено, газирани напитки и концентрати. Бирата може да бъде и полезна и вредна и трябва да се консумира в умерени количества.