1 октомври - празник на музиката, възрастните хора и още...
1 октомври - празник на музиката, възрастните хора и още... / Дарик Добрич

От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите - 1 октомври е празник на мнозина.

Освен всичко изброено дотук 1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. По този повод Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси. На 1 октомври от 11:00 до 13:00 часа в сградата на институцията, намираща се на бул. "Ал. Стамболийски" № 62-64 в София, екипи от експерти ще отговарят на запитвания на граждани относно техните пенсионни и осигурителни права. По традиция на 1 октомври в териториалните поделения на НОИ в страна ще бъде организиран "Ден на отворените врати". Там също ще се предоставят пенсионни консултации.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица.

Източник: БГНЕС