Жандармерия ще помага на горските
Жандармерия ще помага на горските / Веселин Максимов
Жандармерия ще помага на горските
76867
Жандармерия ще помага на горските
  • Жандармерия ще помага на горските

Предстои подписване на споразумение между Министерството на земеделието и храните и жандармерията за оказване на помощ при предотвратяване на кражби на дървен материал. Това събщи в Карнобат земеделският министър Десислава Танева. Тя беше там за началото на работата на 29 мобилни екипа от горската стража.

Те са съставени от двама служители с високопроходим автомобил. Но, съпътстващите ги жандармеристи ще гарантират, че няма да ги постигне саморазправа и ще си свършат работата съвестно. Тези двойки са само за Югоизточното държавно предприятие Сливен, което стопанисва държавните горски територии в Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. За цялата страна те са общо 173.

Предстои и въвеждане на „челен опит” от турския окръг Одрин, където такива мобилни групи са оборудвани и с GPS. Заварените на мястото на незаконната сеч ще бъдат спирани, техните автомобили ще се конфискуват, а извозваният дървен мзатериал описван и оставян на пазене, за да бъде използван като доказателствен материал, обясни ресорният министър Георги Костов. Нещо, което се прави и в момента.

Чуйте в звуковия файл интервюто с министър Десислава Танева и нейния заместник Георги Костов

(използвани са и въпроси на колеги от други медии)