/ Веселин Максимов
Сами ще се унищожим
95119
Сами ще се унищожим
  • Сами ще се унищожим
Ние наистина сами ще се унищожим! Предстои Европейският парламент да обсъжда въвеждането на законодателство за роботи. Да, правилно четете. Трябвало да бъде регламентирано как, ако самодвижещ се автомобил катастрофира и ви провреди нещо, например, да носи юридическа отговорност и да ви плати. От „евентуален фонд, предварително набран“, както разбрах. А ако някой робот нещо изпуши и почне да прави лошо на хората (макар че това напълно противоречи на законите на роботиката), да бъде съден и.... какво? „Дезинтегриран“ ли беше думата?

Светът е на една крачка от пълното побъркване. Всеки ден някой измисля нов пол (нали знаете, отдавна няма мъжки и женски, вече съществуват тридесет и няколко), в името на Бог се взривяват и убиват невинни, всеки откачалник с пушка може да излезе на улицата и да разстреля колкото иска деца, разликата между богати и бедни страни и хора става все по-грозна, а евро чиновниците възнамеряват да положат мила грижа за роботите. Трябва и те да са уредени, понеже в Стария свят няма никакви други въпроси за решаване. Да ти се счупи машината и да я изхвърлиш или поправиш и продадеш, вече не е... човешко. Към нея трябва да има справедливо отношение. Затова и отдавна на роботите викат „хуманоиди“.

После кажете, че научната фантастика наистина не изпреварва пълното откачане на този свят, преди той сам да се затрие от глупост, лакомия и леност. „Изкуствен интелект“ на Стивън Спийлбърг, „Аз, роботът“ на Айзък Азимов, „Западен свят“ на Майкъл Крайтън, „Двойници“ на Джонатан Мостоу... Сега и европейските депутати, които се скинват от работа от сутрин до мрак, ще изгреят със свежо законодателство за машини. Тези еврочиновници, които получават месечна заплата от малко над 16 000 евро. Тези смели поборници за добруването на Европа, които в петък отиват до работното си място само, за да подпечатат фиша и да си вземат тлъстия надник и шокирани накараха охраната да изгони германския журналист, показал тази тяхна наглост.

А сега се дръжте! Британски учени обсъждат възможността в най-близко бъдеще хората да могат да сключват брак със своя усъвършенстван секс робот, тъй като сексът между човека и машината ще стане текуща практика в най-близките години, пише вестник "Дейли мирър". На дискусия "Любов и секс с роботи" в Лондонския университет, експертът по изкуствен интелект д-р Дейвид Леви заявил, че в недалечно бъдеще законодателството ще трябва да се съобрази с новите реалности и да допусне брак между роботизирана сексуална кукла и нейния партньор от плът и кръв.

"Машините ще трябва да се сдобият с човешки права. До 1967 година междурасовите бракове в някои американски щати бяха забранени, а хомосексуалните бракове извървяха труден път, докато бъдат разрешени. Така ще бъде и с венчавките с роботи. В началото срещу тях ще се изправят някои религиозни общности. Никъде в Библията не е споменавано, че бракът е разрешен само между две човешки същества. Няма да мине много време и роботите ще се превърнат в приятели, без които не можем. Тогава какво пречи това приятелство да премине в брак?", пита д-р Дейвид Леви.

Аз нали ви казах? Сами ще се унищожим.