/ Община Бургас
Община Бургас, в партньорство с обучени водолази от СНЦ „Приятели на морето“, ще организира почистване на отпадъците от морското дъно. Това ще се случи на 20 юни. Водолазите ще почистват морето около остров Света Анастасия.

Според изследване на БАН, Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, а това се отнася с особена сила за местата, които се посещават от туристи.

Засилен интерес от наши и чужди туристи към остров Света Анастасия

Затова гмуркачите ще имат специална мисия - да извадят колкото им позволява времето и условията повече пластмасови отпадъци и продукти от бита - бутилки, капачки, найлонови пликове, фасове, пластмасови чаши и опаковки. 

Всичко това ще се случи по проект на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия.

Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021. С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.