Кметът на Несебър Николай Димитров /вляво/
Кметът на Несебър Николай Димитров /вляво/ / netinfo
Броят на туристите, посетили България с „Томас Кук“, се очаква да достигне 400 000 души до края на този сезон, което е 16,5% ръст в сравнение с миналата година. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с кметове на общини и генералния изпълнителен директор на „Томас Кук“ - Питър Фанкхаузер. Според нея, българското правителството би могло да кореспондира с намерения от страна на световния туроператор по отношение на инвестирането във висококатегорийните хотели и иновативни мерки с цел привличането на по-висок клас туристи и удължаване на туристическия сезон.  

Идеята е България да стане по-добра и перспективна дестинация за правене на бизнес и инвестиции. От думите на Ангелкова стана ясно, че  само с адекватно сътрудничество и синхронни стъпки между бизнеса и държавните институции страната ни може да бъдем конкурентоспособни. От своя страна Фанкхаузер заяви, че през сезон 2017 чуждестранният туроператор изпълнява 13 седмични полета до Бургас от Великобритания, които ще нараснат до 14 през сезон 2018. 

По думите му, вече има ръст на броя на полетите от Германия и Великобритания до летище Бургас. Изпълнителният директор допълни, че се очаква туристи, които ще посетят България през следващата година с компанията, да нараснат на половин милион. Кметът на Несебър Николай Димитров, който също се включи в срещата заяви, че през последните години в общината са направени редица подобрения в инфраструктурата, в опазването и съхранението на града на ЮНЕСКО, реализирани са мащабни инфраструктурни проекти като Пречиствателна станция в Равда, Претоварната станция за отпадъци, оптимизирано е сметосъбирането и почистването.

Градоначалникът изтъкна, че всяка година в Несебър се организира работна среща преди активния сезон, в която вземат участие посланици от страните, от които се очаква да пристигнат туристи,  представители на полиция, пожарната служба, туристически агенции и туроператори. На срещата се коментират въпроси, свързани със  сигурността и комфорта на посетителите, както и подобряване на комуникацията между участниците в срещата при необходимост от съвместни действия.

Кметът сподели, че освен традиционния морски туризъм, общината се стреми да развива културен, фестивален, поклоннически и конгресен туризъм. Николай Димитров информира още, че Община Несебър участва на най-големите туристически борси, работи и за връщането на позициите си на пазари, на които е била предпочитана дестинация, поддържа добри международни отношения, които допринасят за утвърждаване на туристическия имидж на града и региона. Кметът подчерта, че  с Министерството на туризма  се поддържа непрекъсната комуникация и се работи ежедневно за доброто име на България по света.
„В София съм за първи път, а в Несебър съм бил няколко пъти“, сподели с усмивка Питър Фанкхаузер. Думите му бяха особено показателно за популярността на Черноморието и неговия туристически потенциал.