/ netinfo
Кметът: Трябва да се намерят средства за инфраструктура във вътрешността на областта
Терени на стряскащо високи цени гонят инвеститорите от Бургас. Това стана ясно по време на среща между представители на бизнеса, местната власт и представители на висшите учебни заведения в града. По информация на кмета на Бургас - Димитър Николов стойностите на индустриалните терени, при това в най-добрите локации и в централните индустриални зони на градовете се предлагат между 10 и 30 евро на кв./м. 

"Ако погледнете по оста Бургас - Ветрен, по протежението на магистралата, там всички парцели се продават на цени от 80 до 300 евро на кв.м. Няма такъв бизнес нито в България, нито в Европа, който да дойде тук и да купи 50 дка имот за по 200 евро и да развива индустрия", коментира Димитър Николов. 

Според него, решението за да се привлекат инвеститори е необходимо Община Бургас да осигури инфраструктурен достъп до евтините терени и до вътрешността на областта. Това, по думите му, може да се случи единствено със средства от еврофондовете, които са най-сигурният финансов източник на средства за инфраструктура. 


Кметът към строителите: Изграждайте офис площи, чужди компании ще ги наемат!


"Хипотеза: през следващия програмен период унас в регионите в ще влязат грубо около 7 млрд лв. В Бургаска област ще влязат грубо казано, почти половин милиард лева от тях.

Представете си какво ще се случи - всички общини ще режат ленти на улици реновирани детски градини, нови паркове, спортни площадки и може би нова културна инфраструктура. Но искаме в нашия регион да се даде право на местната власт да реши как да ги оползотвори по най-ефективен и рационален начин. Да съберем всички общини и заедно да преценим как да използваме този ресурс", каза още Димитър Николов.

Като пример, той посочи изграждане на четирилентови пътища до малките общини в областта. Отново в тях, предвид че се затварят болниците, да бъдат изградени с тези средства високотехнологични поликлиники. С добра инфраструктура ще се даде възможност на бизнеса да излезе в индустриални територии извън територията на Бургас. Да се предлагат терени на добри цени, но с добра инфраструктура и достъп до дигитални услуги. 

Решението на местната власт обаче да насочи инвестициите, според нуждите на съответната община и да увеличи възможностите й за развитие, зависи до голяма степен от промени във философията на управление на евросредствата.